Ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), για εγκλήματα πολέμου.
Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει ωμότητες στον ένα χρόνο της εισβολής της στη γειτονική Ουκρανία.
Το ICC εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Πούτιν διότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ύποπτος για την παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από την επικράτεια της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επίσης, το ICC εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και κατά της προεδρικής επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Αλεξέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, για τους ίδιους λόγους.
«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ICC.
Situation in #Ukraine: #ICC judges issue arrest warrants against Vladimir Vladimirovich Putin and Maria Alekseyevna Lvova-Belova
— Int'l Criminal Court (@IntlCrimCourt) March 17, 2023
Read more ⤵️
https://t.co/5OMC7Xuuy5
Άνευ σημασίας χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το ένταλμα σύλληψης του ICC. Τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ως εκ τούτου δεν έχει καμία υποχρέωση έναντι του ICC.
«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, όπως και από νομικής σκοπιάς», υποστήριξε η Ζαχάροβα και επισήμανε πως «η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και δεν έχει καμία υποχρέωση από αυτήν».
Προκλητικός εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος σχολίασε με ειρωνική διάθεση το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Μεντβέντεφ συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Πούτιν με χαρτί υγείας.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.
The International Criminal Court has issued an arrest warrant against Vladimir Putin. No need to explain WHERE this paper should be used🧻.
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) March 17, 2023
Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου.
Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».
Ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνο η αρχή».
Ένταλμα σύλληψης πριν τη συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.
Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι το ICC ετοιμαζόταν να διώξει Ρώσους για μεταφορά παιδιών στη Ρωσία και για σκόπιμα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια επίσκεψη στην Ουκρανία ότι οι φερόμενες απαγωγές παιδιών ήταν «υπό έρευνα κατά προτεραιότητα».
Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.
Το ICC ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ICC, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.