Η γαλλική κυβέρνηση θέλει όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκτός των εστιατορίων, μπαρ και καφέ, να μπορούν και πάλι να ανοίξουν μόλις αρθεί το πανεθνικό lockdown στις 11 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
«Θέλουμε όλες οι εταιρίες λιανικής να είναι σε θέση να ανοίξουν στις 11 Μαΐου με τον ίδιο τρόπο, για λόγους δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Θα έβαζα μόνο στην άκρη τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ που θα χρειαστούν ειδική διαχείριση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν πρωτόκολλα για τη προστασία των πελατών και των εργαζομένων, δήλωσε ο Λεμέρ. Μένει να δούμε εάν η επανέναρξη λειτουργίας θα είναι δυνατή πανεθνικά ή μόνο κατά περιοχή, πρόσθεσε.
Από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να ξεκινήσουν να αίρονται τα μέτρα περιορισμού στις 11 Μαΐου, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να εξαπλωθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, καθώς εκτιμάται ότι λιγότερο από το 10% των 67 εκατ. πληθυσμού της Γαλλίας θα έχει προσβληθεί από τον ιό έως το τέλος του lockdown, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις μεταξύ περιοχών.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα περιορισμού στις μετακινήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν.
Οι εταιρίες έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι εάν μπορούν, για να περιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων στα μέσα συγκοινωνίας στις μεγάλες πόλεις. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες για τους πολίτες έως το τέλος του lockdown, αν και παραμένει ασαφές εάν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των τεστ σε περίπου 500.000 την εβδομάδα, από περίπου 25.000 αυτή τη στιγμή, και εξετάζει εάν αυτοί που βρίσκονται θετικοί μπορούν να απομονωθούν για να διασπαστεί η αλυσίδα της μετάδοσης. Η Γαλλία καταγράφει τον τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων λόγω του κορονοϊού, με πάνω από 20.000 νεκρούς και περισσότερα από 158.000 κρούσματα.
Τα καταστήματα λιανικής θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε αυστηρούς κανόνες για να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών τους που βρίσκονται ταυτόχρονα σε αυτά. Εστιατόρια, καφέ, μπαρ, αθλητικά κέντρα και θρησκευτικοί χώροι δεν θα ανοίξουν πριν από τα μέσα Ιουνίου, το νωρίτερο, αν και οι πολίτες κατά βάση δεν θα χρειάζονται την ειδική γραπτή άδεια για να βγουν να περπατήσουν ή να κάνουν τζόκινγκ.