Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι ξεκίνησε χθες το πρώτο του ταξίδι μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια μετριασμού των αρνητικών από την πανδημία εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η επίσκεψη του Γι σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται από τη μια ενόψει της συνόδου Ευρώπης Κίνας τον επόμενο μήνα υπό την γερμανική προεδρία και από την άλλη εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Ο Γι θα επισκεφθεί την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η περιοδεία έχει στόχο "να ακουστεί μια κοινή φωνή υπέρ της προστασίας της πολυμέρειας" και "της συνεργασίας απέναντι στην επιδημία προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιοι βιομηχανικοί δίαυλοι και οι δίαυλοι προμήθειας", εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Με ορισμένες από τις οικονομίες της ΕΕ να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία με την Κίνα (όπως η Ιταλία), το μπλοκ αγωνίζεται να βρει μια ενιαία φωνή. Έτσι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού στο Βερολίνο.
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ως ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, οπότε θα φιλοξενήσει ένα νέο τύπο συνόδων κορυφής ΕΕ-Κίνας στη Λειψία, στην οποία θα συμμετέχουν και οι 27 χώρες της ΕΕ και ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ. Η Καγκελάριος δέχθηκε σκληρή εσωκομματική κριτική με αφορμή την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.Ο Νόρμπερτ Ρετγκεν πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής είπε "Ως χώρα δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων".
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε επισκεφθεί την Κίνα με μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων επιχειρηματιών όπως οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Siemens και της Volkswagen -δύο μεγάλους Γερμανούς επενδυτές και εξαγωγείς στην Κίνα. Εκεί η Καγκελάριος απέφυγε προσεκτικά (τουλάχιστον δημοσίως) να αναφερθεί στη λίστα παραπόνων της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει κινδύνους στις μεταφορές τεχνολογίας, στην πρόσβαση στην αγορά ή στον ρόλο των κινεζικών κρατικών επιδοτήσεων.
Με φόντο τα παραπάνω, η Κομισιόν τηρεί μια σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα τόσο για το θέμα του Χονγκ Κονγκ όσο και για τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Πρόσφατα εξάλλου, η Κομισιόν κάλεσε τα Κράτη Μέλη να ενεργοποιήσουν τον υφιστάμενο μηχανισμό ελέγχου και να αξιοποιήσουν πλήρως τα εργαλεία που διαθέτουν βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για να αποτρέψουν τις ροές κεφαλαίων από τρίτες χώρες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια της Ευρώπης ή τη δημόσια τάξη.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε μάλιστα ότι "αν θέλουμε η Ευρώπη να βγει από αυτήν την κρίση τόσο ισχυρή όσο μπήκε, τότε πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα τώρα. Όπως σε κάθε κρίση, όταν τα βιομηχανικά και εταιρικά μας περιουσιακά στοιχεία μπορούν να υποστούν πιέσεις, πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την οικονομική μας κυριαρχία".