Επίπληξη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στον υπουργό Αλιείας: Αποκάλεσε μολυσμένα τα ύδατα της Φουκουσίμα
AP
AP

Επίπληξη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στον υπουργό Αλιείας: Αποκάλεσε μολυσμένα τα ύδατα της Φουκουσίμα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος έφαγε ψάρι αλιευμένο στην περιοχή όπου απελευθερώθηκαν νερά από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα,  διέταξε την Πέμπτη τον υπουργό αλιείας του να ζητήσει συγγνώμη επειδή αναφέρθηκε στο επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό  ως «μολυσμένο» και του είπε να ανακαλέσει το σχόλιό του.

Ο υπουργός Αλιείας Τετσούρο Νομούρα ακούστηκε να αποκαλεί το επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό "μολυσμένο" μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα μέσα στην ημέρα μετά από συνάντηση με τον Κεσίντα. 

Είπε ότι οι συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό αφορούσαν "την αξιολόγηση του μολυσμένου νερού" μετά την απελευθέρωσή του στον Ειρηνικό.

Η Ιαπωνία αποκαλεί το νερό που απελευθερώνει στον ωκεανό "επεξεργασμένο νερό ALPS" για να το διαφοροποιήσει από το μολυσμένο νερό που διατηρείται σε δεξαμενές γύρω από τον χώρο του κατεστραμμένου εργοστασίου.

Το ALPS σημαίνει "Προηγμένο Σύστημα Επεξεργασίας Υγρών", ένα σύστημα που αποσκοπεί στην απομάκρυνση των περισσότερων ραδιενεργών στοιχείων από το νερό, εκτός από το τρίτιο, πριν αυτό απελευθερωθεί στον ωκεανό ως "επεξεργασμένο" νερό.

"Είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι έκανε ένα τέτοιο σχόλιο. Έχω δώσει εντολή στον υπουργό Νομούρα να ζητήσει συγγνώμη καθώς και να ανακαλέσει όσα είπε", δήλωσε ο Κισίντα την Πέμπτη όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Επειδή το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, τα λύματα της Φουκουσίμα αραιώνονται μέχρι τα επίπεδα του τριτίου να πέσουν κάτω από τα ρυθμιστικά όρια.

Η υπηρεσία αλιείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι δοκιμές ψαριών που έγιναν το Σάββατο κοντά στο εργοστάσιο δεν βρήκαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τριτίου.