Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη για μια επίσκεψη που αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης Irib News.
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι στο Ιράν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Γκρόσι, που αναμένεται να συναντήσει υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, προτίθεται να ασκήσει πίεση ώστε να αποσπάσει την πρόσβαση της ΙΑΕΑ σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια συνομιλιών που θα έχει με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον διευθυντή του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Ο Γκρόσι αναμένεται επίσης να συναντήσει τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί την Τετάρτη πριν επιστρέψει στη Βιένη, όπου εδρεύει η ΙΑΕΑ.
Θα συζητήσει για "τη δυνατότητα οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να έχουν πρόσβαση στις τοποθεσίες στις οποίες επιθυμούν να μεταβούν", ανακοίνωσε το Σάββατο η διεθνής υπηρεσία.
"Αποφάσισα να έρθω προσωπικά στην Τεχεράνη για να υπογραμμίσω τη σημασία της συνεργασίας και της πλήρους εφαρμογής όλων των δεσμεύσεων στο θέμα των εγγυήσεων με την ΙΑΕΑ", δήλωσε ο Γκρόσι.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της ΙΑΕΑ πραγματοποιείται σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων μετά την απόπειρα της Ουάσινγκτον να διατηρήσει το εμπάργκο για τα όπλα στο Ιράν και το σχέδιό της να επιβάλλει εκ νέου τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πραγματοποιείται επίσης πριν από τη συνεδρίαση την 1η Σεπτεμβρίου της μικτής επιτροπής για τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που εμποδίζει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα.
Το Ιράν αρνείται συνεχώς ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει στρατιωτική διάσταση.
Οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στην ενεργοποίηση μιας επίμαχης διαδικασίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον για την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν.
Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο εξέφρασαν τη βούλησή τους να διασώσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα -- από το οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018 -- και αμφισβητούν νομικά την ικανότητα των Αμερικανών να επικαλούνται το καθεστώς του "συμβαλλόμενου μέρους" στη συμφωνία της Βιέννης για να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις.
Αντιδρώντας στην αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία, η Τεχεράνη διαφοροποιήθηκε τον Μάιο του 2019 από τις περισσότερες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 ζητώντας παράλληλα χαλάρωση των κυρώσεων.