H Chevron δεν είναι ένας νέος παίκτης στον χώρο της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μιλάμε για ένα ενεργειακό κολοσσό, την αξία του οποίου η Wall Street την αποτιμά κοντά στα $300 δισ. Η Chevron έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας ήδη από το 2019, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας διερεύνησης του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες από μεγάλους διεθνείς ομίλους. Τότε μαζί με την Chevron είχαν εμφανιστεί οι επίσης αμερικανικές ExxonMobil και Anadarco, η Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Aramco από τη Σαουδική Αραβία και άλλες.
Η Chevron ήδη συμπράττει μαζί με την Shell και την ισραηλινή NewMed (πρώην Delek) στις έρευνες στο θαλάσσιο οικοπέδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα βρίσκεται στο στάδιο επίτευξης συμφωνίας για ενεργειακή εξερεύνηση στην Αλγερία με παράλληλη αξιολόγηση και εκτίμηση των τεράστιων πόρων σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βορειοαφρικανική χώρα. Δηλαδή, διαθέτει ήδη συμφέροντα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή,
Σήμερα, στις αρχές του 2025 έχουμε μπροστά μας το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου έως δυτικά της Κρήτης, τις αναμενόμενες αποφάσεις για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων από τις ΕxxonΜobil - Helleniq Energy για τις δύο παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, της σύμπραξης Energean - Helleniq Energy του Βορειοδυτικά της Κέρκυρας καθώς και της Helleniq Energy για τα οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και τον κόλπο της Κυπαρισσίας.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι εμφανίζεται στην Ελλάδα, ισχυρό ενδιαφέρον και έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε ενεργειακούς κολοσσούς. Είναι γνωστός άλλωστε ο «πόλεμος» ανάμεσα στην ΕxxonMobil και Chevron, για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση assets από τον χώρο των υδρογονανθράκων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ανταγωνισμός μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει με επενδυτικούς και αναπτυξιακούς όρους στην οικονομία της χώρας μας.
Και οι δυο όμιλοι παραμένουν πιστοί στην ατζέντα των ορυκτών υδρογονανθράκων, σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς ομίλους που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι σαφής. Η πράσινη μετάβαση αποτελεί τόσο ευρωπαϊκό, όσο και εθνικό στόχο.
Ωστόσο, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα επιτραπεί η χώρα να βρεθεί εκ νέου, ούτε στη δύνη των ρωσικών ενεργειακών εκβιασμών, αλλά ούτε και ως έρμαιο των ιδεοληψιών όσων που δεν αντιλαμβάνονται ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν δεν προϋπάρχει ένα απολύτως ισορροπημένο και επαρκές ενεργειακό υπόβαθρο. Ούτε είναι δυνατόν να μείνουν ανεκμετάλλευτοι φυσικοί πόροι που μπορεί να οδηγήσουν σε μια αναπτυξιακή πορεία για όλο το ενεργειακό οικοσύστημα. Και βλέπουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με εξαιρετική επάρκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το παράδειγμα της Νορβηγίας είναι ενδεικτικό. Η Νορβηγία θα είναι σύντομα η πρώτη χώρα στον πλανήτη στην οποία θα κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι από τις λίγες χώρες που ακολουθούν κατά γράμμα τις κοινές αποφάσεις για το ενεργειακό αποτύπωμα και τους ρύπους. Ωστόσο, δεν παύει να έχει μια από τις ισχυρότερες παρουσίες στο χώρο της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Κάτι που της έχει επιτρέψει να χρηματοδοτεί όλες τις πτυχές της πράσινης μετάβασης, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία ενός υγιούς και κερδοφόρου κρατικού χαρτοφυλακίου επενδύσεων με διασπορά κινδύνου και αποδόσεων. Το οποίο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο κρατικό περιουσιακό στοιχείο της σκανδιναβικής χώρας.
Δεν είναι όμως μόνο ενεργειακό και οικονομικό το αποτύπωμα της κίνησης της Chevron. Είναι και γεωπολιτικό. Και θα μπορούσε να ιεραρχηθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα στην πρώτη θέση. Εάν ο ενεργειακός κόμβος της Αλεξανδρούπολης ήταν ένα αποφασιστικό και κρίσιμο βήμα που έχει ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα, η εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί αυτό που οι αγγλοσάξονες ονομάζουν «game changer». Δηλαδή το γεγονός που μεταβάλει άρδην τους συσχετισμούς, τις προτεραιότητες και τις ισορροπίες. Ενισχύοντας τις υπάρχουσες συμμαχίες, δημιουργώντας καινούργιες και φέροντας νέους παίκτες στο τραπέζι. Παίκτες που εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας απέναντι σε όσους επιθυμούν να μεταβάλουν το υπάρχον status, που προσφέρει ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη.
Οι υδρογονάνθρακες δεν πρόκειται να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν στον ενεργειακό κύκλο του πλανήτη. Οι βιαστικές και ενθουσιώδεις κινήσεις για την πράσινη μετάβαση αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και επικίνδυνες, με βαριές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ευρώπης. Αφού επλήγη τόσο ο παραγωγικός ιστός όσο και τα απλά νοικοκυριά.
Με την ενεργειακή ανασφάλεια, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να ταλαιπωρούν την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Επομένως, μέσω των ερευνών της Chevron γίνεται ορατό ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της, από κάθε πλευρά.
Είμαστε σίγουροι πως θα υπάρξουν φωνές περί του αντιθέτου. Οι καταγγέλλοντες τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, θα καταγγείλουν και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Ίσως αυτοί να έχουν κάποια άλλη πηγή ενέργειας στο μυαλό τους. Εμείς που δεν έχουμε, παραμένουμε θετικοί και αισιόδοξοι με τις εξελίξεις.