Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια - Εκκλήσεις για ψυχραιμία
Guardian

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια - Εκκλήσεις για ψυχραιμία

Μία νέα κανονικότητα εγκαθιδρύεται στη σύγκρουση του Ισραήλ και του Ιράν, με τους κανόνες στη μεταξύ τους αντιπαράθεση να έχουν ανατραπεί και η οποία φαίνεται να αποκτά πλέον πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, ωστόσο το όριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενική ανάφλεξη έχει ξεπεραστεί, κάνει λόγο σε ανάλυσή του ο Guardian.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτική βάση στο Ιράν, γεγονός που σήμανε την αντεπίθεση του Ισραήλ του Ιράν, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ακούστηκαν τρεις εκρήξεις στο Ισφαχάν, κοντά σε στρατιωτική βάση όπου βρίσκονται μαχητικά αεροσκάφη στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Εκρήξεις έχουν αναφερθεί στη Συρία και το Ιράκ.

Η βάση της πόλης Ισφαχάν είναι σημαντική καθώς φιλοξενεί στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως και αντίστοιχες που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και μια μεγάλη αεροπορική βάση στην οποία βρίσκονται σταθμευμένος ο γηρασμένος στόλος των F-14 «Tomcats», αναφέρει το δημοσίευμα. Όλα τα παραπάνω την καθιστούν στόχο σημαντικής σημασίας  οποιουδήποτε χτυπήματος, είτε εκτελείται από το εξωτερικό είτε εντός των συνόρων του Ιράν, κάτι παραπάνω από συμβολικό.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα χτυπήματα αναδεικνύουν έναν «σκιώδη πόλεμο» μεταξύ του Ισραήλ με το Ιράν και έρχονται με φόντο την υποστήριξη του Ιράν προς την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η επίθεση της οποίας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε την εισβολή στη Γάζα.

Τι συνέβη στο Ιράν

Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίασαν το πρωί της Παρασκευής ότι η επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν του Ιράν ήρθε ως απάντηση στα αντίποινα της ιρανικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου. «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» σχολίασαν οι ίδιοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Η αντεπίθεση του Ισραήλ του Ιράν σχεδιάστηκε ώστε να δώσει σαφές μήνυμα προειδοποίησης για το μέλλον και να μειώσει την πιθανότητα νέας επίθεσης από την Τεχεράνη. Όπως και να υπενθυμίσει στο Ιράν πόσο ευάλωτες είναι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης.

«Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις (σ.σ του Ιράν) αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να το είχαμε πράξει και η κατάσταση θα ήταν χειρότερη», δήλωσαν πηγές στην Jerusalem Post, αναφορικά με τα πυραυλικά πυρά που εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το Ισραήλ στο Ιράν.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ σε μια από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης στη Συρία, έγινε ανοιχτά, το πρώτο χτύπημα στο έδαφος του Ισραήλ από ξένο κράτος εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η απάντηση του Ισραήλ, αν περιορίζεται μόνο σε αυτό, και παρά τη σιωπή από τις επίσημες πηγές, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης για το ποιος χτύπησε το Ιράν.

Και ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιδίωξε να χτυπήσει στο Ιράν και τα ιρανικά συμφέροντα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σαμποτάζ, αυτή τη φορά συνέβη εν μέσω μιας περιόδου εντατικού ελέγχου.

Από την πλευρά του, το Ιράν σημειώνει ότι δεν έγινε κάποια επίθεση ξένης δύναμης στην επικράτειά του, και ότι εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ισφαχάν, κοντά σε στρατιωτική βάση, οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, όπως διαβεβαίωσε αξιωματούχος του Ιράν –ο οποίος δεν κατονομάζεται– στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επιμένοντας στο ότι δεν έχει γίνει πυραυλική επίθεση στη χώρα.

Έκκληση για ψυχραιμία

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυναν σήμερα οι διεθνείς ηγέτες, προκειμένου η κατάσταση να εκτονωθεί κατά το δυνατόν. 

Φον ντερ Λάιεν: Να μην κλιμακωθεί η κατάσταση στη Μ. Ανατολή

Να μην κλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κάλεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους, μετά την αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ομοίως με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκκληση για αποκλιμάκωση έχουν κάνει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο υφυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Μελ Στράιντ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε Νετανιάχου και Χεζμπολάχ για τις συνέπειες ενός ξαφνικού πολέμου στον Λίβανο.

Στο μεταξύ, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό  της χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την ανησυχία του για κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης και αστάθεια στην περιοχή.