Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία στοχεύει να αποκτήσει σύντομα το δικό της πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας «Steel Dome», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα αυξήσει επίσης τις δυνατότητές της σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η Τουρκία έχει μειώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού και έχει γίνει κορυφαίος κατασκευαστής drones για την παγκόσμια αγορά καλύπτοντας πολλές από τις δικές της αμυντικές ανάγκες.
Μιλώντας σε τελετή στην Άγκυρα για τα εγκαίνια του αυτοσχέδιου ελικοπτέρου Gokbey για χρήση από τη χωροφυλακή στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS), που έγινε στόχος μιας θανατηφόρας επίθεσης Κούρδων μαχητών την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν παρομοίασε το Steel Dome («Χαλύβδινο Θόλο») με τον περίφημο «Iron Dome» του Ισραήλ.
«Είναι πλέον κατανοητό πολύ καλύτερα πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας για την ασφάλειά μας. Αν αυτοί (σ.σ. Το Ισραήλ) έχουν έναν “Σιδερένιο Θόλο”, εμείς θα έχουμε τον “Χαλύβδινο Θόλο”. Δεν θα τους βλέπουμε και θα λέμε “εμείς γιατί δεν το έχουμε;”», είπε ο Ερντογάν χωρίς να δώσει ένα συγκεκριμένο timeline.
«Θα αυξήσουμε τις δυνατότητές μας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν θα ηρεμήσει» μέχρι να επιτύχει την πλήρη ανεξαρτησία της στην αμυντική βιομηχανία.
Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ κατασκευάστηκε για να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στο έδαφός του. Έγινε επιχειρησιακό το 2011 και χρησιμοποιεί μονάδες πυραύλων κατευθυνόμενων από ραντάρ που ρυμουλκούνται από φορτηγά για να ανατινάξουν απειλές μικρού βεληνεκούς όπως ρουκέτες, όλμους και drones στον αέρα.
Επίσης ανέπτυξε μια ναυτική έκδοση του Iron Dome το 2017 για την προστασία πλοίων και θαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων.
Το σύστημα καθορίζει εάν ένας πύραυλος πρόκειται να χτυπήσει μια κατοικημένη περιοχή. Εάν όχι, ο πύραυλος αγνοείται και αφήνεται να προσγειωθεί ακίνδυνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, ενώ έδιωξε επίσης την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, όπου ήταν κατασκευαστής και αγοραστής.