Τον ρόλο του διαμεσολαβητή διεκδικεί για ακόμα μία φορά ο Ερντογάν, ζητώντας την σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα εξετάσει το ακριβώς συνέβη με το φράγμα στην Νόβα Καχόβκα.
Σε αντίστοιχες ενέργειες είχε προβεί και όταν είχε τεθεί ζήτημα στις εξαγωγές σιτηρών, προσπαθώντας να αποδείξει στο ΝΑΤΟ και την διεθνή κοινότητα ότι κατέχει στρατηγικό ρόλο στη διαμεσολάβηση Ουκρανίας - Ρωσίας, όντας μια από τις λίγες χώρες που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις και με τα δύο στρατόπεδα.
Σε αυτή την τακτική επέστρεψε και σήμερα, όταν μιλώντας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε τη σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα εξετάσει το τι συνέβη με το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα.
Την πρόθεσή του για την σύσταση της εν λόγω επιτροπής εξέφρασε και στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Επίσης, ο Ερντογάν είπε ότι «απαιτείται μια ολοκληρωμένη έρευνα για την καταστροφή του φράγματος».
Στο μεταξύ, ο Πούτιν χαρακτήρισε την ανατίναξη του φράγματος της Καχόβκα «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ερντογάν, όπως ανέφερε την Τετάρτη το Κρεμλίνο.
Όλη αυτή η διπλωματική κινητικότητα από πλευράς του Τούρκου προέδρου έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την δήλωση του εισηγητή της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ κινείται προς «πάγωμα».
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για την καταστροφή, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες σε μια εμπόλεμη ζώνη και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν.
Η διεθνής επιτροπή που θα συσταθεί θα περιλαμβάνει τον ΟΗΕ και την Τουρκία για να εξετάσει το ζήτημα, ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο, νάρκες και χημικά: Περιβαλλοντική «βόμβα» στις όχθες του Δνείπερου
Νόβα Καχόβκα: Αναφορές για εγκλωβισμένους - Σε κίνδυνο 42.000 πολίτες
Νόβα Καχόβκα: Ποιος ωφελείται από την κατατροφή του φράγματος στη νότια Ουκρανία