Τεράστιο φράγμα στην υπό ρωσικό έλεγχο περιοχή της νότιας Ουκρανίας κατέρρευσε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Ποιος ωφελείται από αυτή την καταστροφή;
Οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία, ανταλλάσσουν κατηγορίες, στον απόηχο των ανεξήγητων εκρήξεων του περασμένου έτους στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι δυτικές υποψίες έπεσαν αμέσως στη Ρωσία. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις η Μόσχα απάντησε στις κατηγορίες βεβαιώνοντας πως δεν ήταν εκείνη πίσω από τις επιθέσεις. «Γιατί να κάνουμε κάτι που αποτελεί πλήγμα για εμάς;», ανέφεραν Ρώσοι αξιωματούχοι.
Στην περίπτωση του φράγματος Καχόβκα, η Ρωσία επισήμανε τουλάχιστον δύο τρόπους με τους οποίους η εξέλιξη βλάπτει τα δικά της συμφέροντα.
Οι πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού ανάγκασαν τη Μόσχα να απομακρύνει στρατεύματά της, καθώς και αμάχους προς τα ανατολικά, μακριά από τη Χερσώνα και τις όχθες του μεγάλου ποταμού. Αυτό προσφέρει ανάπαυλα στους κατοίκους της Χερσώνας που έπρεπε να ζουν καθημερινά με τα ρωσικά χτυπήματα.
Δεύτερον, η κατάρρευση θα μπορούσε να επηρεάσει την παροχή νερού στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, άνυδρη χερσόνησο που βασίζεται στο γλυκό νερό από κανάλι κοντά στο φράγμα για την ύδρευσή της.
Από τότε που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, αποτελεί βαριά οχυρωμένο κομμάτι γης το οποίο τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ισχυρίζονται ότι είναι δικό τους.
Η καλοκαιρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας
Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα πρέπει να ιδωθεί μέσα από το ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα υπό το φως της καλοκαιρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, έχει ήδη ξεκινήσει, τονίζεται στην ανάλυση του BBC.
Για να πετύχει η αντεπίθεση, πρέπει να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό της Ρωσίας σε μια περιοχή εδάφους που κατέλαβε πέρυσι και συνδέει την Κριμαία με την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Εάν η Ουκρανία βρει τρόπο να διαπεράσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές νότια της Ζαπορίζια και να χωρίσει την περιοχή στα δύο, θα απομονώσει την Κριμαία, πετυχαίνοντας σημαντική στρατηγική νίκη.
Ωστόσο, οι Ρώσοι έχουν πάρει πολλά μαθήματα μετά την ολομέτωπη εισβολή τους τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Εξέτασαν τον χάρτη, βρήκαν πού είναι πιο πιθανό να επιτεθεί η Ουκρανία και πέρασαν τους τελευταίους μήνες χτίζοντας ισχυρές γραμμές οχυρώσεων για να εμποδίσουν οποιαδήποτε ουκρανική προέλαση προς την Αζοφική Θάλασσα.
Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να στείλει τις δυνάμεις της στη δυτική πλευρά αυτών των αμυνών. Η Ανώτατη Διοίκηση στο Κίεβο κρατά τα χαρτιά της κλειστά.
Η κατάρρευση του φράγματος, ανεξάρτητα από το ποιος τη διενήργησε, καθιστά τώρα την κατάσταση πολύ πιο προβληματική, τονίζει το BBC.
Με τεράστιες εκτάσεις γης κατά μήκος του Δνείπερου να πλημμυρίζουν, η περιοχή στην αριστερή (ανατολική) όχθη απέναντι από τη Χερσώνα έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε απαγορευμένη περιοχή για τα ουκρανικά βαριά όπλα.
Σημειώνεται ότι το 1941 τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν ανατινάξει φράγμα στον ίδιο ποταμό για να εμποδίσουν την προέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων. Χιλιάδες σοβιετικοί πολίτες λέγεται ότι χάθηκαν στις πλημμύρες που ακολούθησαν.
Όποιος κατέστρεψε το φράγμα αυτή την εβδομάδα έχει αλλάξει τη σκακιέρα στη νότια Ουκρανία, αναγκάζοντας και τις δύο πλευρές να προβούν σε σημαντικές στρατηγικές προσαρμογές, ενδεχομένως καθυστερώντας την επόμενη κίνηση της Ουκρανίας στην αναμενόμενη αντεπίθεσή της.
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο, νάρκες και χημικά: Περιβαλλοντική «βόμβα» στις όχθες του Δνείπερου
Νόβα Καχόβκα: Έως και 100 εγκλωβισμένοι μετά την κατάρρευση του φράγματος
Νόβα Καχόβκα: Αναφορές για εγκλωβισμένους - Σε κίνδυνο 42.000 πολίτες