Στη σύλληψη τεσσάρων συνολικά ατόμων έχουν προβεί οι βρετανικές αρχές στο Έσσεξ σχετικά με τον θάνατο των 39 Κινέζων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε κοντέινερ - ψυγείο την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το Reuters ο τέταρτος συλληφθείς είναι ένας 48χρονο από τη Βόρεια Ιρλανδία που συνελήφθη την Παρασκευή στο αεροδρόμιο του Στάντεντ ως ύποπτος για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση ανθρώπων και για διάπραξη ανθρωποκτονιών.
Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί ένας ακόμα άνδρας και μια γυναίκα, 38 ετών και οι δύο, με την υποψία συνωμοσίας για τη διακίνηση ανθρώπων και ανθρωποκτονία. Στο μεταξύ ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού παραμένει υπό κράτηση με την υποψία για ανθρωποκτονία.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Έσεξ ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα στο Cheshire, ως μέρος της έρευνας για τα 39 πτώματα που εντοπίστηκαν στο ψυγείο - κοντέινερ.
Συγκινεί το τελευταίο μήνυμα 26χρονης παγιδευμένης στο φορτηγό
Σήμερα εξάλλου μια Βιετναμέζα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκάλυψε ότι τουλάχιστον ένα από τα 39 θύματα μέσα στο φορτηγό ψυγείο ενδέχεται να καταγόταν από το Βιετνάμ.
Σύμφωνα με την Χόα Νγκιέμ, της οργάνωσης Human Rights Space, η 26χρονη Παμ Τι Τρα Μι είχε στείλει στη μητέρα της ένα μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου, στο οποίο της έγραφε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Το μήνυμα στάλθηκε ενώ το βαρύ όχημα ήταν καθ'' οδόν από το Βέλγιο για τη Βρετανία.
«Συγγνώμη μαμά. Η πορεία μου για το εξωτερικό δεν πετυχαίνει. Μαμά, σ'' αγαπώ τόσο πολύ. Πεθαίνω επειδή δεν μπορώ να ανασάνω... Είμαι από το Νγκεν, του Καν Λοκ, στο Χα Τινχ του Βιετνάμ. Λυπάμαι, μαμά» έγραφε το μήνυμα, σύμφωνα με τη Χόα.
Η Τρα Μι είχε πάει στην Κίνα και σχεδίαζε να φτάσει στην Αγγλία μέσω Γαλλίας, εξήγησε η Χόα. Η ακτιβίστρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Βιετναμέζοι μεταξύ των θυμάτων.
Στην ανάρτησή της σήμερα στο twitter η ακτιβίστρια από το Βιετνάμ ανέφερε πως "Είπαν στις ειδήσεις ότι και τα 39 θύματα ήταν Κινέζοι όμως η οικογένεια της Τρα Μι προσπαθεί να επαληθεύσει αν η κόρη τους ήταν μεταξύ αυτών των ανθρώπων". Όπως αποκάλυψαν οι γονείς της άτυχης 26χρονης, είχαν καταβάλει το ποσό των 30.000 λιρών για να μεταφερθεί λαθραία στη Βρετανία.
Εξάλλου, η VietHome, μια οργάνωση της βιετναμέζικης κοινότητας, έκανε γνωστό ότι έχει λάβει πληροφορίες από 10 οικογένειες, μέλη των οποίων αγνοούνται. Η πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο συνεργάζεται με τη βρετανική αστυνομία στις έρευνές της, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο VNA.
Επί 10 ώρες παρέμειναν στους -25 βαθμούς
Αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας στο Έσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας με θύματα 39 Κινέζους μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν νεκροί μέσα σε κοντέινερ - ψυγείο, προσπαθώντας να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής αστυνομίας αλλά και εργαζομένους σε μεταφορικές εταιρείας και λιμάνια, οι 39 μετανάστες (31 άντρες και 8 γυναίκες) πιθανότατα παρέμειναν σε θερμοκρασίες -25 βαθμών Κελσίου για περισσότερες από δέκα ώρες, πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή εξαιτίας του πολικού ψύχους που επικρατούσε στο κοντέινερ όπου βρέθηκαν.
Από την πλευρά τους, Βέλγοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που το κοντέινερ ήταν σφραγισμένο, ο θάνατος των μεταναστών ήταν θέμα χρόνου, καθώς εκτιμούν πως το οξυγόνο θα επαρκούσε μόλις για λίγα λεπτά.
Στο επίπεδο των ερευνών προκειμένου να εντοπιστεί ποιοι ήταν αυτοί που μετέφεραν τους άτυχους Κινέζους στη Βρετανία, αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο Guardian, αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί επικεντρώνονται σε τρία μέλη συμμορίας με βάση τη Βόρεια Ιρλανδία με τον Telegraph να προσθέτει ότι στο μικροσκόπιο έχει μπει μια σπείρα στην πόλη Αρμάγκ με επαφές σε παραστρατιωτικές ομάδες.
Ένας εξ' αυτών έχει σχέσεις με τη βουλγαρική εταιρεία, στην οποία ανήκε το φορτηγό που μετέφερε το ρυμουλκούμενο ψυγείο-κοντέινερ, μέσα στο οποίο βρέθηκαν τα πτώματα των μεταναστών στο Έσσεξ.
Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τη διαδρομή που ακολούθησαν οι 31 άνδρες και οκτώ γυναίκες και να αποσαφηνίσει κατά πόσον μετείχαν κι άλλες σπείρες στην επιχείρηση μετάφοράς τους μέσω των διαφόρων συνόρων από την κεντρική Ασία και την Ευρώπη.
Επιπλέον, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, που είναι επιφορτισμένος με τους συνοριακούς ελέγχους σε επαγγελματικά οχήματα, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών επιλέγουν τα κοντέινερ - ψυγεία καθώς καθίσταται αρκετά δύσκολη η ανίχνευση των μεταναστών μέσω θερμικών καμερών διότι τα οχήματα είναι πολύ παγωμένα και σε τέτοιες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατη η καταγραφή της ανθρώπινης παρουσίας στο εσωτερικό τους.