Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα.
To μεσημέρι της Τετάρτης η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (454 υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές) μια σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ, σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Λιβύη.
Το κείμενο προέρχεται από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και επισημαίνει την ανάγκη για σταθερή πολιτική μετάβαση και για εθνική συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να στηρίξει τη Λιβύη στην προσπάθεια επίτευξης ενότητας μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης, και επίσης την στήριξή στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Η Ευρωβουλή θέλει να διοριστεί, κατά προτεραιότητα, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τη Λιβύη.
Το Κοινοβούλιο προτρέπει την ΕΕ «να εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργήσουν με πιο ενοποιημένο τρόπο και να μιλούν με μία φωνή όταν πρόκειται για τη Λιβύη, αποφεύγοντας τις διάσπαρτες προσεγγίσεις του παρελθόντος. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να ορίσει, κατά προτεραιότητα, έναν ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τη Λιβύη»
«Η Λιβύη είναι μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που αντιμετωπίζει μια θεσμική, οικονομική και κοινωνική κρίση που παρεμποδίζει σοβαρά τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και εξοργίζει τον λιβυκό λαό. Οι Λίβυοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Μια ειρηνική και δημοκρατική Λιβύη θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, αλλά η ειρήνη και η δημοκρατία δεν θα διαρκέσουν εάν δεν διασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η λογοδοσία όσων έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο εισηγητής της έκθεσης για τη Λιβύη, Τζουλιάνο Πιζαπία (Σοσιαλιστές, Ιταλία).
Αναλυτικά οι δύο τροπολογίες
1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019
2. Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας για τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.
Τερματισμός των ξένων παρεμβάσεων, ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης
Για να τεθούν οι βάσεις για βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα, οι ευρωβουλευτές θέλουν όλοι οι μισθοφόροι, οι ξένοι μαχητές και οι ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από το έδαφος της Λιβύης.
Παροτρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των ΗΑΕ και της Τουρκίας, να μην παρεμβαίνουν στη Λιβύη, να μην πυροδοτούν εντάσεις και μάχες μέσω άμεσης ή επιδοτούμενης στρατιωτικής επέμβασης και να αποσύρουν αμέσως κάθε μισθοφόρο ο οποίος, όπως η ρωσική ομάδα Wagner, εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα και αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της Λιβύης και ολόκληρης της περιοχής.
Κεφαλογιάννης: Μία απόφαση που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις
Με τις τροπολογίες αυτές είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία τονίζει πως η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα υιοθέτησε στην έκθεσή του για την Λιβύη δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση του Κοινοβουλίου που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα υιοθέτησε στην έκθεσή του για την Λιβύη δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες που είχε καταθέσει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
— Μ. Κεφαλογιάννης (@M_Kefalogiannis) November 23, 2022
Μία πολύ σημαντική απόφαση του Κοινοβουλίου που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις.https://t.co/bRDHvs9XUc pic.twitter.com/kxrhqEa0JQ
Το πετρέλαιο να μην γίνει πολιτικό όπλο
Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καλεί όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να απόσχουν από τη χρήση του πετρελαίου ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και να κρατήσουν ανοιχτά όλα τα πηγάδια και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου. Θέλουν η ΕΕ να εργαστεί για μια πιο σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Λιβύη, η οποία θα βοηθούσε στην αύξηση των δυνατοτήτων της Λιβύης στον τομέα και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.
Όσον αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της συνεργασίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, το Κοινοβούλιο απαιτεί επίσης εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε υποστήριξη της ΕΕ για τα σύνορα της Λιβύης ή τον μηχανισμό ασφαλείας υπόκειται σε σεβασμό του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου. Η Λιβύη αποτελεί για πολλά χρόνια βασικό σημείο διέλευσης και αναχώρησης μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων από την υποσαχάρια Αφρική, που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Οι συστάσεις ενθαρρύνουν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαπραγματευτούν μια πιο φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, προκειμένου να μην διευκολύνουν έμμεσα τις παράνομες αποσύρσεις από τα σύνορα της Λιβύης ή τον μηχανισμό ασφαλείας, να αποτρέψουν την επιστροφή ανθρώπων σε απάνθρωπους καταυλισμούς στη Λιβύη και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει ΕΕ Η χρηματοδότηση φτάνει στα κόμματα της Λιβύης που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.