Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση του Σ. Ντεμιρτάς

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση του Σ. Ντεμιρτάς

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέτασε σήμερα τη υπόθεση του κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία για τρομοκρατική προπαγάνδα και έχει προφυλακισθεί, μια υπόθεση που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, είναι εμβληματική της εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης από την Άγκυρα για να φιμωθεί η αντιπολίτευση.

Οι 17 δικαστές του ΕΔΑΔ θα εκδώσουν την απόφασή τους μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η δίκη του Ντεμιρτάς στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου.

Πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του οποίου παραμένει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες, και βουλευτής από το 2007 έως το 2018, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων».

Ο Ντεμιρτάς προφυλακίσθηκε τον Νοέμβριο 2016 και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη 142 ετών.

«Η κυβέρνηση επιδίωκε έναν πολιτικό στόχο, ο οποίος αποκρυσταλλώθηκε το 2015», δήλωσε μία από τους συνηγόρους του, η Μπενάν Μολού, υπογραμμίζοντας πως «αμέσως μετά τις εκλογές (σ.σ.: τις βουλευτικές του Ιουνίου 2015, στις οποίες το HDP έλαβε το 13% των ψήφων), ο Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε τρομοκράτης».

«Λένε πως λάμβανε οδηγίες από το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), όμως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε.

«Καταδικάζει απρόθυμα τις πράξεις βίας και ταυτόχρονα καλεί σε αντίσταση με όλα τα δυνατά μέσα», απάντησε ο διευθυντής του τμήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χατζί Αλί Ατσικγκιούλ.

Παρεμβαίνοντας ως τρίτο μέρος, η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς περιέγραψε μια «κατάσταση στην οποία η προφυλάκιση καθίσταται εκ των πραγμάτων εργαλείο τιμωρίας» στην Τουρκία, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από «κλίμα καταπίεσης που πλήττει τη δημοκρατική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το κόμμα του ενάγοντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ