Η έλλειψη διαφάνειας από τους Κινέζους αξιωματούχους - κατά τα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος του κορονοϊού και η παρεμπόδιση επιστημονικών κλιμακίων από το εξωτερικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του, υποστηρίζει ο Άντονι Φάουτσι σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Axios, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της μολυσματικης ασθένειας.
«Η έλλειψη πλήρους εκτίμησης της σοβαρότητας αυτού που αντιμετωπίζαμε, [οφείλεται] σε διάφορους λόγους», λέει ο Φάουτσι. «Μερικά πράγματα δεν ήταν καθόλου γνωστά σε κανέναν. Και, κάποια πράγματα ήταν γνωστά στους Κινέζους αλλά όχι σε εμάς», προσθέτει, αναφερόμενος στην καθυστερημένη αναφορά τους σχετικά με την ασυμπτωματική μετάδοση του ιού.
Πολλοί άνθρωποι εκτός της Κίνας «ξεγελάστηκαν» λέει ο Φάουτσι, επειδή δεν γνώριζαν ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία ενεργεί διαφορετικά από τον συγγενή ιό SARS στον οποίο δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς.
«Εάν η Κίνα είχε αποκαλύψει την ασυμπτωματική φύση του ιού νωρίτερα, θα είχε αλλάξει τα πάντα, καθώς θα ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε εξ αρχής», προσθέτει ο Φάουτσι ο οποίος τονίζει ότι η χώρα από την οποία προήλθε ο ιός αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει σε ξένους επιστήμονες να κάνουν επιτόπια έρευνα «για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Εδώ και ένα χρόνο η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορονοϊό, ενώ έχει αρνηθεί να δεχθεί στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Ταϊβάν, χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πριν λίγες μέρες μάλιστα το Πεκίνο απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το οποίο σκόπευε να μελετήσει την προέλευση του κορονοϊού.