Η αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων, Σάρα Ντούτερτε, δήλωσε το Σάββατο ότι έχει προσλάβει έναν πληρωμένο δολοφόνο για να σκοτώσει τον πρόεδρο, τη σύζυγό του και τον πρόεδρο της Βουλής αν η ίδια σκοτωθεί, σε μία προκλητική δημόσια απειλή που προειδοποίησε ότι δεν είναι αστείο σύμφωνα με δημοσίευμά του CBS.
Ο εκτελεστικός Γραμματέας, Λούκας Μπέρσαμιν, παρέπεμψε την «ενεργή απειλή» κατά του προεδρεύοντος Φερνάντο Μάρκος Τζούνιορ σε μια ελίτ προεδρική δύναμη φρουρών «για άμεσες κατάλληλες ενέργειες». Δεν ήταν σαφές ποια μέτρα θα ληφθούν κατά της αντιπροέδρου.
Η Προεδρική Διοίκηση Ασφαλείας ενίσχυσε αμέσως την ασφάλεια του Μάρκος και δήλωσε ότι θεωρούσε την απειλή της αντιπροέδρου, που έγινε «τόσο προκλητικά δημόσια», ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Η δύναμη ασφαλείας δήλωσε ότι «συντονίζεται με υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την ανίχνευση, αποτροπή και υπεράσπιση έναντι οποιωνδήποτε και όλων των απειλών κατά του προεδρεύοντος και της πρώτης οικογένειας».
Ο Μάρκος ως υποψήφιος πρόεδρος με την Ντούντερτε ως υποψήφια αντιπρόεδρο, ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του Μαΐου 2022 και οι δύο νίκησαν με συντριπτική πλειοψηφία με καμπάνια για την εθνική ενότητα. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες και οι χώροι τους είχαν γρήγορα μια πικρή ρήξη εξαιτίας βασικών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των προσεγγίσεών τους στις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Ντούτερτε αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο του Μάρκος τον Ιούνιο και παραιτήθηκε από υπουργός εκπαίδευσης και επικεφαλής ενός σώματος κατά της ανταρσίας.
Όπως και ο εξίσου εκφραστικός πατέρας της, πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντούτερτε, η αντιπρόεδρος έγινε φωνητική κριτική κατά του Μάρκος, της συζύγου του Λίζα Αρανέτα-Μάρκος και του προεδρεύοντος της Βουλής Μάρτιν Ρομουαλντές, συμμάχου και ξαδέλφου του προέδρου, κατηγορώντας τους για διαφθορά, ανικανότητα και πολιτική δίωξη της οικογένειας Ντούτερτε και των στενών υποστηρικτών της.
Η τελευταία της επίθεση προκλήθηκε από την απόφαση μελών της Βουλής που συνδέονται με τον Ρομουαλντές και τον Μάρκος να κρατήσουν την αρχηγό του γραφείου της, Ζουλέικα Λόπεζ, η οποία κατηγορήθηκε ότι εμπόδιζε μια κοινοβουλευτική έρευνα για τη δυνατότητα κακοδιαχείρισης του προϋπολογισμού της ως Αντιπροεδρίας και υπουργός εκπαίδευσης. Η Λόπεζ μεταφέρθηκε αργότερα σε νοσοκομείο μετά από ασθένεια και πληγώθηκε, όταν έμαθε για ένα σχέδιο να κλειστεί προσωρινά σε γυναικεία φυλακή.
Σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου πριν την αυγή, μια θυμωμένη Σάρα Ντούτερτε κατηγόρησε τον Μάρκος ως ανίκανο πρόεδρο και ψεύτη, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του και του προεδρεύοντα της Βουλής με υβριστικές παρατηρήσεις.
Όταν ρωτήθηκε για τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της, η 46χρονη δικηγόρος, Ντουτέρτε, υπαινίχθηκε ότι υπάρχει ένα αδιευκρίνιστο σχέδιο να τη σκοτώσουν.
«Μη ανησυχείτε για την ασφάλειά μου γιατί μίλησα με κάποιον. Είπα 'αν με σκοτώσουν, θα σκοτώσουν τον BBM, τη Λίζα Αρανέτα και τον Μάρτιν Ρομουαλντές. Δεν είναι αστείο, δεν είναι αστείο», δήλωσε η αντιπρόεδρος χωρίς να επεκταθεί και χρησιμοποιώντας τα αρχικά που χρησιμοποιεί πολλοί για να αποκαλούν τον πρόεδρο.
«Έχω δώσει την εντολή μου: 'Αν πεθάνω, μη σταματήσετε μέχρι να τους σκοτώσετε.' Και μου είπε, 'ναι», δήλωσε η αντιπρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα των Φιλιππίνων, τέτοιες δημόσιες δηλώσεις μπορεί να συνιστούν έγκλημα απειλής κατά ενός προσώπου ή της οικογένειάς του και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο.
Μέσα στις πολιτικές διαιρέσεις, ο αρχηγός στρατού στρατηγός Ρομέο Μπράουνερ εξέδωσε μια δήλωση διαβεβαιώνοντας ότι οι 160.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων θα παραμείνουν ακομμάτιστοι «με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές μας θεσμούς και την πολιτική αυθεντία».
«Καλούμε για ηρεμία και αποφασιστικότητα»,δήλωσε ο Μπράουνερ. «Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να καταλύσουν τους δεσμούς μας, ως Φιλιππινέζοι».
Η αντιπρόεδρος είναι κόρη του προεδρεύοντος Ροντρίγκο Ντούτερτε, του οποίου η αστυνομική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών την εποχή που ήταν δήμαρχος και αργότερα ως πρόεδρος άφησε χιλιάδες κυρίως υποψήφιους ναρκωτικών νεκρούς σε δολοφονίες που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει ως δυνατό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε ότι εξουσιοδότησε εξωδικαστικές δολοφονίες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του αλλά έχει δώσει αντιφάσεις δηλώσεις. Είπε σε δημόσια έρευνα της Γερουσίας των Φιλιππίνων τον προηγούμενο μήνα ότι διατηρούσε μια «θανατική ομάδα» κακοποιών για να σκοτώσει άλλους εγκληματίες όταν ήταν δήμαρχος της νότιας πόλης Ντάβαο.