Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι «δύσκολο να αφομοιωθεί» αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερη από την εναλλακτική των περισσότερων θανάτων και καταστροφών.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ που επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία.Οι πλευρές παραμένουν «λίγο μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ο Φιντάν απάντησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις από μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας παράγοντας αποτροπής για να μην ξαναρχίσουν οι μάχες.
Η Τουρκία επανειλημμένα έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει την Ρωσία και την Ουκρανία για ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως είχε φιλοξενήσει παρόμοιες συνομιλίες το 2022.
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά στην διατλαντική ασφάλεια, ο Φιντάν είπε ότι αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη μετά την «τεράστια εξάρτησή» της από τις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Φιντάν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως οι «τεχνικές επίλυσης προβλημάτων» του Τραμπ και η νέα κυβέρνησή του θα μπορέσουν να βρουν μια λύση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας λόγω της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 το 2019.
Συγκεκριμένα, ο Φινάν αναφέρθηκε επίσης και στις κυρώσεις CAATSA και την αποβολή της χώρας του από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, υποστηρίζοντας ότι «είναι κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί μεταξύ δύο μεγάλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία».
Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή μία ιστορική ανωμαλία. «Νομίζω ότι πρέπει να διορθωθεί. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε με τη νέα κυβέρνηση» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανέφερε ακόμη, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία, αφού οι επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί υπονόμευσαν την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αποτρέψει τις απειλές.
Είπε επίσης, ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία - όπου η κυβέρνηση του προέδρου Άχμέντ αλ Σάρα είναι στενός σύμμαχος με την Τουρκία - ανοίγουν τον δρόμο για περιφερειακή αστάθεια στο μέλλον.
Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι εξαλείφει, μία προς μία, όλες τις δυνατότητες που ένα νέο κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών απειλών. «Έτσι, βασικά, αυτό που κάνει το Ισραήλ κάνει στη Συρία δεν είναι να απειλεί μόνο την ασφάλεια της Συρίας, αλλά και να ανοίγει το δρόμο για μελλοντική αστάθεια της περιοχής. Δεν νομίζω ότι είναι καλό για το μέλλον του Ισραήλ στην περιοχή» υποστήριξε ο Χακάν Φιντάν.
Εάν η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό θέλει να έχει «ορισμένες συνεννοήσεις» με το Ισραήλ, το οποίο όπως και η Τουρκία είναι γείτονας της Συρίας, τότε αυτό είναι δική της υπόθεση, συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Συρίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Νομίζω ότι (σ.σ. οι ΗΠΑ) αναθεωρούν την πολιτική τους επειδή είναι μια νέα κυβέρνηση. Απλά επανεξετάζουν κάθε φάκελο και επανεξετάζουν επίσης και τον φάκελο της Συρίας.
Καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει μια αλλαγή στην πολιτική των κυρώσεων, διότι αυτή θεσπίστηκε για ένα διαφορετικό καθεστώς και με διαφορετική εκτίμηση της απειλής. Τώρα έχουμε μια νέα Συρία. Νομίζω ότι ότι η νέα Συρία απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Έτσι, ως φίλοι και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομίζω ότι δίνουμε τις καλύτερες συμβουλές μας».