Τριήμερη (02/04-04/04) επίσκεψη στη Γροιλανδία θα πραγματοποιήσει η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, με στόχο να ενισχύσει την ενότητα με το νησί της Αρκτικής, απέναντι στις βλέψεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την προσάρτησή της.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται αφού η Γροιλανδία απέκτησε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού και μία ημέρα αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς επιτέθηκε στην Κοπεγχάγη κατηγορώντας την για αδράνεια σε αυτό το αυτόνομο έδαφος της Δανίας.
«Χαίρομαι που θα συνεχίσω τη στενή συνεργασία εμπιστοσύνης μεταξύ Γροιλανδίας και Δανίας, με τον Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν», τον νέο πρωθυπουργό του νησιού, ανέφερε η Φρεντέρικσεν στην ανακοίνωσή της. «Η Γροιλανδία μόλις ολοκλήρωσε μια καλή, δημοκρατική διαδικασία και σχημάτισε διευρυμένη κυβέρνηση. Είναι σημαντικό για εμένα να μεταβώ επί τόπου το συντομότερο δυνατόν και να χαιρετίσω τη μελλοντική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Τα τέσσερα από τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή (28/03) ότι συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. «Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε στην άκρη τις διαφωνίες και τις διαφορές μας (…) επειδή μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή πίεση που δεχόμαστε από το εξωτερικό», είπε την Παρασκευή ο Νίλσεν.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 85% των Γροιλανδών αποκλείει την πιθανότητα ένωσης του νησιού με τις ΗΠΑ.
Ο Βανς απέκλεισε την Παρασκευή (28/03) τη χρήση βίας για την ενσωμάτωση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να υπογράψει μια συμφωνία με τους Γροιλανδούς.