Σύσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, πραγματοποιεί ο Νετανιάχου, από τις 19:30 αργά το απόγευμα του Σαββάτου σύμφωνα με τον αναλυτή για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου.
Όπως ανέφερε, ερωτηματικά προκαλεί και η απόφαση του Ισραήλ να καθυστερήσει την αποφυλάκιση των 602 Παλαιστινίων που κρατούνται στις φυλακές ασφαλείας μετά και τη διφορούμενη δήλωση νωρίτερα σήμερα Σάββατο (22/02) του Υπουργού Άμυνας, Ισράελ Κατς, ότι «η κακομεταχείριση των μελών της οικογένειας Μπίμπας δεν πρόκειται να περάσει έτσι».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, το σημείο - κλειδί που απασχολεί τους Ισραηλινούς είναι η «επόμενη μέρα» της Γάζας και συγκεκριμένα δεν δέχονται με κανέναν τρόπο η Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζει να τελεί υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Χαμάς.
Συζητείται επίσης να βρεθεί τρόπος ώστε όλοι οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι, νεκροί και ζωντανοί, να απελευθερωθούν μονομιάς.
Αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις της ισραηλινής πλευράς από τώρα και στο εξής, μιας και οι διαρροές από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, δεδομένου ότι από την ηγεσία της διαπραγματευτικής ομάδας αποκλείσθηκαν οι επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας και της Μοσάντ και αντ’ αυτών τοποθετήθηκε από τον Νετανιάχου ο εξ απορρήτων του, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ.
Θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την οικογένεια Μπίμπας;
Ο Γαβριήλ Χαρίτος, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες ισραηλινές πηγές, ανέφερε ότι το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσουν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή την κακομεταχείριση των σορών της οικογένειας Μπίμπας από την Χαμάς.
Επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές στην Ελλάδα, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα δώσει και το πρώτο στίγμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως μη-μόνιμο μέλος του.