Τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των κυρώσεων κατά όσων βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, με με δήλωσή τους οι ηγέτες των G7, μετά τη συνομιλία τους με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Παράλληλα, ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα ουκρανικά εδάφη, εκφράζοντας την «αταλάντευτη» στήριξή της στην Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί».
Στο τελικό ανακοινωθέν της η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών καλεί τη Ρωσία «να τερματίσει την επίθεση» και να αποσυρθεί «αμέσως». Τονίζει, παράλληλα, ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ούτε της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.
Η G7 προειδοποιεί επίσης ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» θα έχει σοβαρές συνέπειες.
Επιπλέον, αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον τρίτων χωρών που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Καλούμε τις τρίτες χώρες ή άλλους διεθνείς παράγοντας που επιδιώκουν να αποφύγουν ή να υπονομεύσουν τα μέτρα μας να πάψουν την υλική υποστήριξή τους στον πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Νέες κυρώσεις
Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χώρες που είναι μέλη της G7, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Θα διατηρήσουμε, θα εφαρμόσουμε πλήρως και θα επεκτείνουμε τα οικονομικά μέτρα που έχουμε ήδη επιβάλει», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η σημερινή πρόεδρος της G7, η Ιαπωνία, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για το πώς θα στερήσει από τη Ρωσία τα έσοδα από τις εξαγωγές διαμαντιών.
Όμως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για μια νέα σειρά κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters.
Η G7 είπε επίσης ότι θα επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι θα εμποδίσει τη Μόσχα να βρει νέους τρόπους για να αποκτήσει προηγμένα υλικά και τεχνολογία, καθώς και στρατιωτικό και βιομηχανικό εξοπλισμό.
Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία «θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Ακόμα, ανέφερε ότι θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα σε βάρος του οικονομικού τομέα της Ρωσίας ώστε «να υπονομεύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμο».
Οι δεσμοί ΝΑΤΟ - Ουκρανίας ο τρόπος έναρξης των συνομιλιών
Οι ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας είναι ένας τρόπος για να ενθαρρυνθεί το Κίεβο να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν η Μόσχα συνεχίσει να κατέχει ουκρανικά εδάφη, κατά τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Διχογνωμίες στην G20
Οι ηγέτες των G20 προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατηγόρησε Ρώσους αξιωματούχους στη διήμερη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην ινδική πόλη Μπενγκαλούρου ότι είναι «συνένοχοι» σε πολεμικές θηριωδίες.
Αλλά, υπογραμμίζοντας τη διάσταση με τα έθνη που δεν έχουν συμμετάσχει στις προσπάθειες απομόνωσης της ρωσικής οικονομίας, η διοργανώτρια Ινδία απέφυγε να αναφερθεί στον πολυετή πόλεμο στις εναρκτήριες δηλώσεις της και δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά άλλων προκλήσεων.
«Θα παρακαλούσα οι συζητήσεις σας να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους πολίτες του κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη πρέπει να επανέλθουν στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Μόντι ανέφερε ως βασικές ανησυχίες τα επακόλουθα της πανδημίας COVID, τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις απειλές για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.
Η Ινδία δεν επιθυμεί το μπλοκ να συζητήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πιέζει επίσης να αποφευχθεί η χρήση της λέξης «πόλεμος» σε οποιοδήποτε ανακοινωθέν, δήλωσαν αξιωματούχοι της G20 στο Reuters.
Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο λε Μερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ομάδα να κάνει πίσω από μια κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία σημειώνεται ότι "τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία".
«Είτε έχουμε την ίδια γλώσσα είτε δεν υπογράφουμε το τελικό ανακοινωθέν», δήλωσε ο Λε Μερ στους δημοσιογράφους.
Διαβάστε επίσης:
Μπορούν οι κυρώσεις να τερματίσουν τον πόλεμο;
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Αυξάνει τους δασμούς σε ρωσικά προϊόντα
Ποντόλιακ: Ειρηνευτικό πλάνο μόνο με απόσυρση των Ρώσων στη συνοριακή γραμμή του 1991
Σουηδία: Θα παραδώσει δέκα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία
G7: Να «παγώσει» η στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία από τρίτες χώρες