Οι Γάλλοι αγρότες βγήκαν για δεύτερη ημέρα στους δρόμους -Τρίτη (19/11)- για να διαμαρτυρηθούν για τις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ - Μερκοσούρ, με το σκληροπυρηνικό συνδικάτο, Coordination Rurale, να πετάει ισπανικό κρασί και να αποκλείει επίσημα κτίρια, ως προοίμιο για την απειλή διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.
Σύμφωνα με το Reuters, η προσπάθεια σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Νότιας Αμερικής στο πλαίσιο της Μερκοσούρ, έχει αναζωπυρώσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τους επαχθείς κανονισμούς και το χαμηλό εισόδημα των αγροτών.
Αφού το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας, το FNSEA, διοργάνωσε περισσότερες από 80 διαμαρτυρίες τη Δευτέρα (18/11), συμπεριλαμβανομένων συγκεντρώσεων μπροστά από κυβερνητικά κτίρια και ανάβοντας φωτιές σε χωράφια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Συντονισμός Αγροτικών Επιχειρήσεων (Coordination Rurale) μπήκε στη μάχη την Τρίτη (19/11), για να καταδικάσει αυτό που αποκάλεσε «θάνατο της γεωργίας».
«Οι ενέργειές μας γίνονται πιο σκληρές, διότι είναι ζήτημα επιβίωσης και θέλουμε ένα μέλλον για τους νέους μας», δήλωσε η πρόεδρος του Coordination Rurale στο BFMTV.
Ορισμένα από τα μέλη της ένωσης, επίσης, κατέβηκαν στα ισπανικά σύνορα για να ελέγξουν τα εμπορεύματα που έρχονται από την Ισπανία, αδειάζοντας λευκό κρασί από ένα φορτηγό, όπως έδειξαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Το συνδικάτο πέταξε επίσης, ελαστικά και απορρίμματα μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, όπως στη Λιμόζ στην κεντρική Γαλλία, ενώ στη νοτιοδυτική Γαλλία, σε σημείο ανάφλεξης παρόμοιων διαδηλώσεων στις αρχές του 2024, οι αγρότες ψέκασαν με κοπριά ένα γραφείο κοινωνικής ασφάλισης αγροτών.
Η ομάδα απείλησε να αποκλείσει λιμάνια και κέντρα διανομής λιανοπωλητών για να συμπιέσει την προμήθεια τροφίμων, εάν οι αρχές δεν ανακοινώσουν άμεσα μέτρα.
Σημειώνεται, ότι η FNSEA εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα αφήσει την Εθνοσυνέλευση να συζητήσει και να ψηφίσει σύντομα σχετικά με την προοπτική της συμφωνίας «Μερκοσούρ».
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια τέτοια συμφωνία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ταξιδιού του στη Νότια Αμερική και δήλωσε ότι η Γαλλία συγκεντρώνει υποστήριξη από χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Πολωνία.
Στο μεταξύ, οι Βρετανοί αγρότες διαμαρτυρήθηκαν επίσης την Τρίτη (19/11), για να απαιτήσουν την κατάργηση ενός φόρου κληρονομιάς που, όπως λένε, θα καταστρέψει τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και θα απειλήσει την παραγωγή τροφίμων.