Σε επίπεδα Ελλάδας έχει φτάσει γα πρώτη φορά το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, με τη χώρα να βρίσκεται σε περιδίνηση και τους επενδυτές να αποφεύγουν τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία μετά την «αναζωπύρωση» της πολιτικής αβεβαιότητας, αυτή την εβδομάδα, στοιχηματίζοντας ότι η ασταθής περίοδος φαίνεται να μην φτάνει σύντομα στο τέλος της.
Ειδικότερα, το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων – τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στη ζώνη του ευρώ και αξιολογούνται με ΑΑ- από την S&P Global Ratings – αυξήθηκε έως και 3,03%, προσομοιάζοντας στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να κατατάσσονται ως «σκουπίδια» από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Την ίδια στιγμή, το 53% των Γάλλων επιθυμεί την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς είναι οργισμένοι με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε, όπως αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για λογαριασμό του Sud Radio η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (28/11).
Σε υψηλό δεκαετίας το spread των γαλλικών ομολόγων
Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, τροφοδοτεί τις ανησυχίες των επενδυτών ωθώντας το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων της και των αντίστοιχων γερμανικών, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
«Δεν θα ήθελα να αγοράσω μαζικά γαλλικές χρηματοοικονομικές μετοχές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Νίκολας Σίμαρ, ανώτερος διαχειριστής μετοχικών κεφαλαίων στην Goldman Sachs Asset Management.
Ο τομέας είναι από τους «πιο ευαίσθητους στην αύξηση της διαφοράς» μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, μαζί με τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών.
Οι γαλλικές τράπεζες έμειναν σε μεγάλο βαθμό έξω από το φετινό ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, εν μέρει λόγω μιας αγοράς λιανικής, όπου οι τράπεζες περιορίζονται στο πόσο γρήγορα μπορούν να περάσουν από υψηλότερα επιτόκια.
Οι επενδυτές έχουν επίσης εγκαταλείψει τις μετοχές της Γαλλίας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιούνιο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Τα ομόλογα της Γαλλίας άρχισαν από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας να υποαποδίδουν και η τρέχουσα πορεία διεύρυνσης του spread να είναι η μεγαλύτερη από αυτή του 2022.
Οι αναλυτές στρατηγικής της Citigroup Inc. δήλωσαν ότι το χάσμα μπορεί να φτάσει τις 100 μονάδες βάσης ταχύτερα του αναμενόμενου. Στο μεταξύ, ένα πιστωτικό όργανο του κινδύνου αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωζώνη, έφτασε σε υψηλό επταετίας.
CNBC: Η Ελλάδα ανακάμπτει
Αν και δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα μετά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ του 2007-2008, η οικονομία της Γαλλίας θεωρείται ότι χρειάζεται επείγουσα προσοχή: το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 6,1% το 2024 και το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 110% του ΑΕΠ το 2023. Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα εντός του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το δημόσιο χρέος τους εντός του 60% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα βίωσε τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιου χρέους της Eυρωζώνης στον απόηχο του παγκόσμιου κραχ στα τέλη της δεκαετίας του '80, ωθώντας τη χώρα σε διεθνή προγράμματα διάσωσης που την ανάγκασαν να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Έκτοτε η χώρα έχει επαινεθεί για την πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά την επαναφορά της οικονομίας της σε τροχιά και τη μείωση του χρέους της.
Η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2024, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σημείωσε τον Νοέμβριο ότι «ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να φθάσει το 153,1% το 2024, πριν μειωθεί περαιτέρω στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025 και στο 142,7% το 2026».
Η μείωση οφείλεται στα πρωτογενή πλεονάσματα, την ονομαστική ανάπτυξη και τη μείωση των ταμειακών αποθεμάτων το 2024, όπως αναφέρεται σχετικά.
Δημοσκόπηση
Την ίδια ώρα, μια δημοσκόπηση στη Γαλλία έδειξε ότι 67% των ερωτηθέντων είναι αντίθετοι στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Γαλλίας με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ. Το 33% στηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να καταρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα και πιθανόν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αν τα κόμματα της ακροδεξιάς και της αριστεράς καταθέσουν πρόταση μομφής, την οποία είναι βέβαιο ότι θα χάσει ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με πολλές πηγές.
Δημοσκόπηση επίσης, του Elabe για το BFM TV, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (27/11), έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, θα πρέπει να παραιτηθεί και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται ότι λόγω των φόβων της κατάρρευσης, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών σημείωσαν πτώση με εκείνες της BNB Paribas SA - του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας με βάση την κεφαλαιοποίηση – να υποχωρούν κατά έως και 3%, εκείνες της Societe Generale SA να κάνουν κατακόρυφη πτώση 4,4% και τις μετοχές της Credit Agricole SA να χάνουν το 2,8% της αξίας τους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Γαλλία: Ένα βήμα πίσω το ΥΠΟΙΚ υπό το φόβο οικονομικής «καταιγίδας»
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν δήλωσε την Πέμπτη (28/11) διατεθειμένος να κάνει «παραχωρήσεις» στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού προκειμένου να αποφύγει την οικονομική και δημοσιονομική «καταιγίδα» που θα προκληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
«Όποιες κι αν είναι οι αξιακές μας διαφορές, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός (Μισέλ Μπαρνιέ) μίλησε για καταιγίδα. Δεν διάλεξε τυχαία αυτή τη λέξη, είναι μια λέξη που έχει οικονομική και δημοσιονομική χροιά. Και προφανώς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις για να αποφύγουμε αυτή την καταιγίδα», τόνισε ο Αρμάν μιλώντας στα δίκτυα BFMTV και RMC.
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον φόρο επί της ηλεκτρικής ενέργειας, η σχεδιαζόμενη αύξηση του οποίου χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία σχηματίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού απορρίφθηκε από την Εθνοσυνέλευση και τώρα εξετάζεται από τη Γερουσία.
Ο Μπαρνιέ έχει απειλήσει να κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος – που επιτρέπει την επικύρωση ενός νομοσχεδίου χωρίς να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο – μια κίνηση, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Τα κόμματα της αριστεράς και της ακροδεξιάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση της κυβέρνησης στηρίζοντας από κοινού μια πρόταση μομφής.
«Αυτό που λέω στα πολιτικά κόμματα που δεν έχουν τίποτα κοινό (…) είναι ότι δεν πρέπει να ρίξουμε τη χώρα σε άγνωστα νερά από δημοσιονομική και οικονομική άποψη απλώς και μόνο επειδή δεν συμφωνούμε με μια πολιτική», τόνισε ο Αρμάν μία ημέρα πριν την απόφαση του οίκου S&P για το γαλλικό χρέος.
Η Γαλλία έχει ιδιαίτερα αυξημένο δημοσιονομικό χρέος και η κυβέρνηση Μπαρνιέ προωθεί περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων αξίας 60 δισεκ. ευρώ με στόχο τον περιορισμό του.
Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού ζήτησε από την κυβέρνηση «ξεκάθαρες και στιβαρές δεσμεύσεις» ότι θα υποχωρήσει σε κάποια από τα σχέδιά της, μεταξύ των οποίων και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την πλευρά του ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής της κυβέρνησης, αν ο Μπαρνιέ επικαλεστεί το άρθρο 49.3.
Tο 53% των Γάλλων επιθυμεί την κατάρρευση της κυβέρνησης, καθώς είναι οργισμένοι με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για λογαριασμό του Sud Radio, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (28/11).
Ωστόσο δημοσκόπηση του Elabe για το BFMTV την Τετάρτη (27/11) έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια πρόταση μομφής που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.