Το 53% των Γάλλων επιθυμεί την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς είναι οργισμένοι με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για λογαριασμό του Sud Radio η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (28/11).
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 67% των ερωτηθέντων είναι αντίθετοι στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Γαλλίας με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 60 δισεκ. ευρώ. Το 33% στηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να καταρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα και πιθανόν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αν τα κόμματα της ακροδεξιάς και της αριστεράς καταθέσουν πρόταση μομφής, την οποία είναι βέβαιο ότι θα χάσει ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με πολλές πηγές.
Δημοσκόπηση επίσης, του Elabe για το BFM TV, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (27/11), έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, θα πρέπει να παραιτηθεί και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται ότι λόγω των φόβων της κατάρρευσης, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών σημείωσαν πτώση με εκείνες της BNB Paribas SA - του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας με βάση την κεφαλαιοποίηση - να υποχωρούν κατά έως και 3%, εκείνες της Societe Generale SA να κάνουν κατακόρυφη πτώση 4,4% και τις μετοχές της Credit Agricole SA να χάνουν το 2,8% της αξίας τους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σε υψηλό δεκαετίας το spread των γαλλικών ομολόγων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας
Στο μεταξύ, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, τροφοδοτεί τις ανησυχίες των επενδυτών ωθώντας το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων της και των αντίστοιχων γερμανικών, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
«Δεν θα ήθελα να αγοράσω μαζικά γαλλικές χρηματοοικονομικές μετοχές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Νίκολας Σίμαρ, ανώτερος διαχειριστής μετοχικών κεφαλαίων στην Goldman Sachs Asset Management.
Ο τομέας είναι από τους «πιο ευαίσθητους στην αύξηση της διαφοράς» μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, μαζί με τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών.
Οι γαλλικές τράπεζες έμειναν σε μεγάλο βαθμό έξω από το φετινό ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, εν μέρει λόγω μιας αγοράς λιανικής, όπου οι τράπεζες περιορίζονται στο πόσο γρήγορα μπορούν να περάσουν από υψηλότερα επιτόκια.
Οι επενδυτές έχουν επίσης εγκαταλείψει τις μετοχές της Γαλλίας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιούνιο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Τα ομόλογα της Γαλλίας άρχισαν από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας να υποαποδίδουν και η τρέχουσα πορεία διεύρυνσης του spread να είναι η μεγαλύτερη από αυτή του 2022.
Οι αναλυτές στρατηγικής της Citigroup Inc. δήλωσαν ότι το χάσμα μπορεί να φτάσει τις 100 μονάδες βάσης ταχύτερα του αναμενόμενου. Στο μεταξύ, ένα πιστωτικό όργανο του κινδύνου αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωζώνη, έφτασε σε υψηλό επταετίας.