Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία αυξάνονται στη Γαλλία, τροφοδοτούμενες από τον πόλεμο στη Γάζα και τις ακροδεξιές απόψεις στο δημόσιο διάλογο, ανέφερε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γαλλίας, η CNCDH, σε ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και του εκλεκτού της, Ζορντάν Μπαρντελά, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με σημαία ένα πρόγραμμα που προτείνει τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την CNCDH αυτό έρχεται σε «μετωπική σύγκρουση με τις αρχές της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ελευθερίας» που κατοχυρώνονται στο γαλλικό Σύνταγμα (Liberté, Égalité, Fraternité) και θα ενθαρρύνει τις ρατσιστικές απόψεις.
Το RN κέρδισε 88 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του 2022, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, και 30 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά σε θέματα ασφάλειας, ταυτότητας και μετανάστευσης, αναφέρει το Reuters.
Παράλληλα, ο πόλεμος στη Γάζα προκάλεσε αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου.
«Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πυροδοτεί τακτικά (αντισημιτικές) πράξεις [...] Όμως το επίπεδο αυτό είναι πρωτοφανές» το 2023, δήλωσε το CNCDH.
«Ο μεταναστευτικός νόμος που προτάθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023 και περιείχε απόηχους (της ιδέας του RN) της "εθνικής προτίμησης" και οι συζητήσεις γύρω από αυτόν ενίσχυσαν αυτή την ξενοφοβική τάση», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι αναφορές για αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές πράξεις αυξήθηκαν κατά 284% και 29% αντίστοιχα, ενώ άλλα είδη ρατσιστικών πράξεων αυξήθηκαν κατά 21%.
Παράλληλα, το 51% των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται πλέον «σαν στο σπίτι του» στη Γαλλία, σε σύγκριση με το 43% των Γάλλων πολιτών το 2022, γεγονός που οι συντάκτες της έκθεσης συνδέουν με την απόρριψη της μετανάστευσης. Το συναίσθημα αυτό αυξάνεται στο 91% μεταξύ των υποστηρικτών του RN.
Το 43% των Γάλλων κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η ανασφάλεια οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση, σε σύγκριση με το 83% των υποστηρικτών του RN.
Ωστόσο, το 69% δεν υποστηρίζει την ιδέα της «εθνικής προτίμησης» του RN, σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι θα πρέπει να προτιμώνται για θέσεις εργασίας, επιδόματα και στέγαση έναντι των αλλοδαπών.