Από τον ζωμό σε κύβους μέχρι τις σοκολάτες και τις διάφορες πάστες επάλειψης, η ένωση καταναλωτών Foodwatch αποκάλυψε σήμερα Πέμπτη πως ένα προϊόν στα οκτώ, ανάμεσα στα 152 που ήλεγξε, περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων «ανησυχητικούς» για την υγεία.
Η Foodwatch ήλεγξε 152 προϊόντα διατροφής, που αγοράσθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αυστρία, και διαπίστωσε πως 19 προϊόντα ήταν «μολυσμένα με αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων (MOAH), δηλαδή ένα προϊόν στα οκτώ».
Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων (MOAH) «είναι ύποπτοι ως καρκινογόνοι και μεταλλαξιογόνοι», εξηγεί η Foodwatch. «Η επίδρασή τους στη λειτουργία του ορμονικού συστήματος -ενδοκρινικοί διαταράκτες- καταδείχθηκε επίσης».
Η ένωση καταναλωτών υπογραμμίζει πως «η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει αποφανθεί πως οποιαδήποτε έκθεση στους αρωματικούς υδρογονάνθρακες μέσω της διατροφής δημιουργεί κίνδυνο».
Μολονότι οι πηγές της μόλυνσης είναι δύσκολο να εντοπισθούν, η ένωση εκτιμά πως ο κίνδυνος είναι παρών «σε όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγής όλων των προϊόντων διατροφής».
Πράγματι, τα έλαια αυτά χρησιμοποιούνται για παράδειγμα ως «λιπαντικά στις μηχανές παραγωγής, ως παράγοντες για το ξεφορμάρισμα τροφών, ως παράγοντες στίλβωσης ή στα συγκολλητικά», εξηγεί η Foodwatch.
Με την ευκαιρία αυτών των νέων αποκαλύψεων, η ένωση καταναλωτών καλεί για «μια κανονιστική ρύθμιση που να επιβάλει μηδενική ανοχή για τους MOAH σε όλα τα τρόφιμα παντού στην Ευρώπη».
Από τον Οκτώβριο 2015, η Foodwatch έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για την παρουσία των MOAH στα προϊόντα διατροφής ευρείας κατανάλωσης.
Το 2015, αποκάλυπτε πως έξι στα δέκα προϊόντα που είχε ελέγξει, ανάμεσα στα οποία ρύζι, κουσκούς, φακές, κορνφλέικς ή πάστες επάλειψης, εμφανίζουν «κίνδυνο καρκινογένεσης που συνδέεται με τους MOAH».
Το 2019 η Foodwatch καταδείκνυε πως από τα 16 γάλατα για μωρά που αγοράζονταν στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα μισά περιείχαν «ανησυχητική ποσότητα MOAH».
Σε αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Ιούνιο 2020 να ορίσει ένα όριο για τους MOAH στα βρεφικά γάλατα.