Κόντρα στα προγνωστικά, ο συνασπισμός της Αριστεράς και η συμμαχία του Μακρόν κατάφεραν να «εκδιώξουν» τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος είχε κυριαρχήσει με διαφορά στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήρθε τρίτο, πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που κατέχει την πρωτιά, και την προεδρική συμμαχία, που ήρθε δεύτερη.
Είναι γεγονός ότι κανένα από τα τρία μεγάλα μπλοκ δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό που θα ακολουθήσει, λοιπόν, είναι μια περίοδος «παζαρέματος» για έναν ενδεχόμενο συνασπισμό που θα σχηματιστεί γύρω από ένα πρόγραμμα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αναφέρει το BBC.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό. Όπως άλλωστε ορίζει το Γαλλικό Σύνταγμα, η επιλογή είναι δική του, και μόνο δική του.
Ο Μακρόν «θα περιμένει τη συγκρότηση» της Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με το Ελιζέ, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει επί του παρόντος γνώση των αποτελεσμάτων αυτών των βουλευτικών εκλογών, όπως αυτά έρχονται, εκλογική περιφέρεια προς εκλογική περιφέρεια».
«Σύμφωνα με τη δημοκρατική παράδοση, θα περιμένει μέχρι να συγκροτηθεί η νέα Εθνοσυνέλευση προτού λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις», ανέφερε η Προεδρία. «Στο πλαίσιο του ρόλου του ως εγγυητή των θεσμών μας, ο Πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι η κυρίαρχη επιλογή του γαλλικού λαού θα γίνει σεβαστή».
Το περιβάλλον του Μακρόν ζήτησε επίσης «προσοχή» στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Κατά την άποψή του, δεν απαντούν στο ερώτημα «ποιος πρέπει να κυβερνήσει».
Μια πρωτοφανής κατάσταση για τον Μακρόν
Όταν η πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης υποστηρίζει την πολιτική του Προέδρου, τότε τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα για τον αρχηγό του κράτους. Αυτή ήταν η κατάσταση που αντιμετώπισε ο Μακρόν μεταξύ 2017 και 2022. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό στη Βουλή, με περισσότερους από 350 εκλεγμένους βουλευτές.
Το 2022, μετά την επανεκλογή του στο Ελιζέ, ήρθε το «κρύο ντους». Στις βουλευτικές εκλογές, η προεδρική πλειοψηφία έχασε περισσότερες από εκατό έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία της. Με 245 έδρες, έμεινε με μια σχετική πλειοψηφία. Ωστόσο, οι ομάδες της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ψηφίσουν πρόταση μομφής και να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί από την κυβέρνησή του. Ως εκ τούτου, ο Μακρόν μπόρεσε να διορίσει χωρίς δυσκολία την Ελιζαμπέτ Μπορν και τον Γκαμπριέλ Αττάλ.
Όπως μεταδίδουν οι New York Times, η Γαλλία ενδέχεται να οδηγηθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας. Αναλυτές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μήνες πολιτικής αστάθειας, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Το πολιτικό σκηνικό είναι ασαφές, αλλά δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί ο Γάλλος πρόεδρος. Θα μπορούσε να διορίσει έναν πρωθυπουργό από την Αριστερά, με κίνδυνο να τον δει να αντιμετωπίζει πρόταση δυσπιστίας που θα συγκέντρωνε όλα τα μπλοκ του Ensemble και του RN, για να τον ανατρέψει, αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.
Χωρίς πλειοψηφία και συμμαχίες, ο Μακρόν θα είχε επίσης τη δυνατότητα να διορίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες (οικονομολόγους, ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους, διπλωμάτες κ.λπ.), με τον κίνδυνο να βρεθεί γρήγορα και αυτή αντιμέτωπη με πρόταση μομφής.
Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να διατηρήσει τον Γκαμπριέλ Αττάλ στη θέση του πρωθυπουργού και να του αναθέσει το έργο της συγκρότησης ενός πλουραλιστικού συνασπισμού που θα εκτείνεται προς τα αριστερά του, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο εάν θα αποκτήσει μια πλειοψηφία ικανή να επιβιώσει μιας πρότασης μομφής. Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται απίθανο, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει τη Δευτέρα την παραίτησή του.
Μιλώντας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τόνισε ότι η παράταξή του θέλει να κυβερνήσει για να υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμά της, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιος θα από τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα μπορούσε να αναλάβει στο Ματινιόν.
Εν τω μεταξύ, το Bloomberg προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλία που αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.
Όπως αναφέρει, βασιζόμενο στις εκτιμήσεις των Toluna-Harris Interactive, αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον τα λοιπά κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώσουν 124 έδρες και συμμαχήσουν με την παράταξη Μακρόν που αντίστοιχα θα αποκτούσε 182 έδρες, επιτρέποντας τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας 306 εδρών, πάνω από το όριο το 289 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το ερώτημα είναι αν τα κόμματα αυτά (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και La Place Publique του ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλυκσμάν) θα ήταν πρόθυμα να εγκαταλείψουν την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν για να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μακρόν.
Ενδεικτικό είναι ότι στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Ολιβιέ Φορ, είπε μετά τα exit polls ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι η Γαλλία είπε όχι στην ανάληψη της εξουσίας του Εθνικού Συναγερμού.
Ανέφερε δε ότι τώρα είναι δουλειά του κόμματος με τους Σοσιαλιστές στον πυρήνα του να «βρει έναν δρόμο» για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Γάλλων, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι «αρνείται κάθε συνασπισμό που θα ήταν ενάντια σε αυτό ή να συνεχίσει τις πολιτικές του Μακρόν».
Όμως, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο το «όχι» σε μια πιθανή συμμαχία με το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας, σε σχέση με τον Μελανσόν, παρατηρεί το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν.