Γαλλία: Πέθανε ο Σιμόν Φιεσί, επιζών της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo το 2015
AP Photo
AP Photo

Γαλλία: Πέθανε ο Σιμόν Φιεσί, επιζών της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo το 2015

Ο Σιμόν Φιεσί,  webmaster του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 40 ετών, όπως επιβεβαίωσαν στη Le Figaro  άνθρωποι από το περιβάλλον του.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Charlie στις 7 Ιανουαρίου 2015, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πυροβολήθηκε από τους αδελφούς Κουασί. Μια σφαίρα Καλάσνικοφ χτύπησε τη σπονδυλική του στήλη και ο Σιμόν Φιεσί έμεινε με ανεπανόρθωτα σημάδια από αυτή την τραγωδία, εδώ και εννέα χρόνια.

Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ενώ η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε στη Le Figaro ότι μετά την ανακάλυψη της σορού του έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών θανάτου. Ως εκ τούτου, η υπόθεση ότι αυτοκτόνησε δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Διατάχθηκε αυτοψία, αλλά τα ευρήματα δεν έχουν καθορίσει την αιτία θανάτου. Οι έρευνες συνεχίζονται», πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, το πτώμα του βρέθηκε την Πέμπτη σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι. «Αντίθετα με όσα αναφέρθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο των ερευνών που να συνηγορούν υπέρ μιας εσκεμμένης πράξης και η αιτία θανάτου είναι ακόμη άγνωστη», τόνισε η δικηγόρος του, Nathalie Senyk, καλώντας «όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν από την τελική έκβαση της έρευνας».

Ο Φιεσί εντάχθηκε στην Charlie το 2012. Έχει καταθέσει πολλές φορές για όσα έζησε στις 7 Ιανουαρίου 2015, ιδίως κατά τη διάρκεια της δίκης του 2020, κατά την οποία εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους με τη σεμνότητά του και την αίσθηση του χιούμορ του: «Δεν μπορώ πλέον να δείξω το μεσαίο δάχτυλο, αλλά μερικές φορές με τρώει», είπε.

Πρόσφατα παρακολούθησε, ως πολιτικός διάδικος, τη δίκη του Peter Cherif, ενός τζιχαντιστή που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του με έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo.

Όταν οι αδελφοί Κουασί εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, ο Φιεσύ δήλωσε ότι έκλεισε τα μάτια του πέφτοντας στο έδαφος, πιστεύοντας ότι αυτή η αντανακλαστική κίνηση «ίσως του έσωζε τη ζωή».

«Θυμάμαι την πόρτα να ανοίγει βίαια, μια έκρηξη. Θυμάμαι ότι ....άκουσα «Αλαχού Ακμπάρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), στα αραβικά και είδα τους δύο κουκουλοφόρους να περνούν δίπλα μου, κατέθεσε στη δίκη, αφηγούμενος αυτά τα λεπτά φρίκης χαραγμένα για πάντα στη μνήμη του.

Το μόνο που είδε στη συνέχεια είναι το αίμα του να κυλά στο σώμα του, το νόημα αυτής της κίνησης δεν το έχει «καταλάβει στην πραγματικότητα».

«Αυτοί οι πόνοι, όπως λέει, δεν φεύγουν ποτέ».

Μετά τον τραυματισμό του στις 7 Ιανουαρίου, ο Φιεσί νοσηλεύτηκε και τέθηκε σε τεχνητό κώμα ξυπνώντας στις 11 Ιανουαρίου.

Η πλήρης νοσηλεία του διήρκεσε συνολικά οκτώ μήνες, στη συνέχεια για αρκετά χρόνια συνέχισε να πηγαίνει καθημερινά στο νοσοκομείο.

Είχε χάσει τις κινητικές του δεξιότητες επισημαίνοντας ότι βιώνει έναν «πόνο που δε φεύγει ποτέ».

Σε ένα συγκινητικό κείμενο που είχε γράψει στο περιοδικό, υπό τον τίτλο: «Ξυπνώντας σε σαρκοφάγο τον Ιανουάριο του 2015», εξιστορούσε την αργή του ανάρρωση με συγκινητικούς όρους.

«Επειδή δεν μπορούσα ή δεν ήθελα να πεθάνω, έπρεπε να αρχίσω να ζω ξανά», έγραφε χαρακτηριστικά.

«Έμαθα να ζω με αυτά που έχασα και με αυτά που μου έχουν απομείνει. Είναι η πιο δύσκολη χρονιά της ζωής μου, κι όμως έχω μια περίεργη νοσταλγία για το 2015 γιατί εκεί ήμουν πιο ζωντανός, ένιωσα την ευφορία ότι είμαι ζωντανός».

Πέρασε δύσκολες στιγμές από ψυχολογικής πλευράς και υπέστη επαγγελματική εξουθένωση το 2023.

Ο  Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποχαιρέτησε τον Σιμόν Φιεσί, με ανάρτηση του στο X: 

Στις 7 Ιανουαρίου 2015, ο Σιμόν Φιεσί επέζησε από τα πυρά των τρομοκρατών που αφαίρεσαν τη ζωή των συντρόφων του στο Charlie Hebdo. Σοβαρά τραυματισμένος, συνέχισε να αγωνίζεται από τότε. Για τη ζωή. Για την ελευθερία. Να εκφράσουμε με θάρρος και ανθρωπιά τη φρίκη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Ο θάνατος του σήμερα είναι μεγάλη θλίψη για όλους μας. Χτύπημα που αναζωογονεί τον άθικτο πόνο σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Στέλνω τα συλλυπητήρια του Έθνους στην οικογένειά του, τους αγαπημένους του και το Charlie.

«Υπάρχουν ουλές που πολλοί δε βλέπουν πλέον αλλά που δεν επουλώνονται ποτέ. Δε θα ξεχάσω ποτέ τον Σιμόν. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μόλις ενημερώθηκε για τον θάνατό του.

Με πληροφορίες από τη Le Figaro