Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς υπέβαλε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την ελευθερία των Παλαιστινίων κρατουμένων, 100 από τους οποίους εκτίουν ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με το Reuters.
Συγκεκριμένα, η τρομοκρατική οργάνωση είπε ότι η αρχική απελευθέρωση των Ισραηλινών θα περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους ομήρους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700 -1000 Παλαιστινίων κρατουμένων, σύμφωνα με την πρόταση. Περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των Ισραηλινών «γυναικών νεοσύλλεκτων».
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, η Χαμάς είπε ότι θα συμφωνήσει για την ημερομηνία της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός μετά την αρχική ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων και ότι η προθεσμία για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα θα συμφωνηθεί μετά το πρώτο στάδιο.
Η τρομοκρατική ομάδα είπε ότι όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα απελευθερωθούν στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου.
Ενόψει του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή για να συζητηθεί η πιθανότητα οριστικοποίησης μιας συμφωνίας ομήρων μετά την προσφορά της Χαμάς, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε την Πέμπτη το βράδυ την τρομοκρατική ομάδα ότι συνεχίζει να σκάβει τα τακούνια της με «γελοίες απαιτήσεις».
Νετανιάχου: Παράλογες οι απαιτήσεις της Χαμάς
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, απέρριψε την τελευταία πρόταση της Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους και εκεχειρία, λέγοντας ότι τα αιτήματά της «εξακολουθούν να είναι παράλογα», τόνισε όμως ότι θα στείλει Ισραηλινούς αντιπροσώπους στο Κατάρ για να συνεχίσουν τις προσπάθειες εκεχειρίας.
Ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο επιχείρησης του Ισραηλινού Στρατού για την είσοδο στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, αναφέρει το γραφείο του σε δήλωση μετά από συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.
«Οι IDF είναι προετοιμασμένοι για την επιχείρηση και για την εκκένωση του [αμάχου] πληθυσμού».
Η απόφαση έρχεται παρά τις εκτεταμένες προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, να μην εισέλθουν στη Ράφα όπου βρίσκονται καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για να συνεχίσει τις συνομιλίες για μια συμφωνία εκεχειρίας «όταν το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συζητήσει τη θέση του Ισραήλ»