Χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Παρασκευή (6/12), λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι «κερδίζει» στην αντιπαράθεσή του με εκείνους που τον κατηγορούν ότι φρενάρει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Γεωργίας. Στο μεταξύ, από το Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας καταδίκασαν τη «δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών» στη Γεωργία και κατήγγειλαν το γεγονός ότι «στοχοποιούνται η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης».
Αυτά, καθώς η Γεωργία έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών «Γεωργιανό Όνειρο». Οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν παρατυπίες στη διαδικασία. Η απόφαση της κυβέρνησης του Ιρακλί Κομπαχίτζε να αναστείλει μέχρι το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ενέτεινε τις εντάσεις.
Κάθε βράδυ, χιλιάδες Γεωργιανοί συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, που αμαυρώθηκαν από συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Την Παρασκευή (6/12), απέκλεισαν τον δρόμο έξω από το Κοινοβούλιο, για ένατη συνεχόμενη νύχτα.
Το πλήθος δεν ήταν τόσο πυκνό όσο τις προηγούμενες ημέρες, όμως οι διαδηλωτές επιμένουν ότι το αυθόρμητο κίνημά τους, που δεν έχει ηγέτη, δεν θα αποδυναμωθεί. Νωρίτερα, ο Κομπαχίτζε είπε ότι «κέρδισε μια σημαντική μάχη απέναντι στον φιλελευθεροφασισμό», όρο που χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Μετά τη σύλληψη πολλών στελεχών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, καθώς και τον περιορισμό των βίαιων επεισοδίων τις δύο τελευταίες ημέρες, δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών «εξουδετερώνει επιτυχώς τους διαμαρτυρόμενους».
Αντιδράσεις από Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία
Στο μεταξύ, από το Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας καταδίκασαν «σθεναρά» τη «δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών» στη Γεωργία και κατήγγειλαν το γεγονός ότι «στοχοποιούνται η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης». Όπως σημείωσαν στην κοινή τους ανακοίνωση, «τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές εκθέτουν τη Γεωργία σε εξωτερική και εσωτερική αστάθεια».
«Τα θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και η ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Γεωργίας», πρόσθεσαν, καλώντας το «Γεωργιανό Όνειρο» να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP