Με δεκάχρονη παρουσία στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, το ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) «γιορτάζει» την αναπόσπαστη παρουσία του στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή από το 2017.
Πώς γίνεται όμως ένα κόμμα με αντισημιτική, εξτρεμιστική, ρατσιστική και εν μέρει νεοναζιστική ιδεολογία να έχει λόγους να «γιορτάζει»;
Ο ρόλος της προσφυγικής κρίσης
Τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων το φέρνουν πρώτο σε προτιμήσεις σε κάποια ανατολικογερμανικά κρατίδια, ενώ συγκεντρώνει το 13% της υποστήριξης ψηφοφόρων.
Αρχικά ιδρύθηκε ως κόμμα διαμαρτυρίας εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής Μέρκελ και στη συνέχεια από ένα οιονεί κόμμα από καθηγητές εξελίχθηκε σε ένα κόμμα που βρίσκει οπαδούς παντού στη χώρα, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία.
Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ιδρυτικό μέλος και σήμερα επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση του 2015 ως «δώρο».
Οι τόνοι κατά της κυβέρνησης Μέρκελ έγιναν οξύτεροι και μάλιστα η τότε επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι τάχθηκε υπέρ της αποτροπής εισόδου των προσφύγων μέσω των συνόρων εν ανάγκη και με τη χρήση όπλων.
Γκάουλαντ: Ο Χίτλερ απλώς μια «κουτσουλιά» στην ιστορία
Αρχές του 2018 ο τότε επικεφαλής της Κ.Ο. Γκάουλαντ σχετικοποίησε την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού λέγοντας σε κομματική εκδήλωση ότι ο Χίτλερ και οι Ναζί δεν ήταν παρά μια «κουτσουλιά» στα 1.000 χρόνια επιτυχημένης γερμανικής ιστορίας.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μια συγκεκριμένη ομάδα του AfD θεωρείται αποδεδειγμένα ακροδεξιά και οι εκπρόσωποί της βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Αλλά ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματος για τα επόμενα χρόνια; Να βγει από τα αντιπολιτευόμενα έδρανα και να αναρριχηθεί στην εξουσία.
Βέβαια δεν αναμένεται να αποτελέσει κομματικό βραχίονα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει σε τοπικό επίπεδο, όπως τουλάχιστον πιστεύει το ίδιο το κόμμα.
Πηγή: DW