Γερμανία: Το τέλος της συγκυβέρνησης και τα επόμενα βήματα του Σολτς
(AP Photo/Markus Schreiber
(AP Photo/Markus Schreiber
DW, Reuters

Γερμανία: Το τέλος της συγκυβέρνησης και τα επόμενα βήματα του Σολτς

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας κατέρρευσε την Τετάρτη, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών του και άνοιξε τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, προκαλώντας πολιτικό χάος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λίγες ώρες μετά την εμφατική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο Σολτς αναμένεται να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες του και τους Πράσινους, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα. 

Χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή, η κυβέρνηση Σολτς δεν θα μπορεί καν να επιτελέσει τα βασικά μέχρι τον Μάρτιο, ούτε να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2025. Ήδη, την Τετάρτη ζήτησε και τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών στο σχήμα μιας κυβέρνησης ανοχής, απλώς και μόνο για να περάσει ο προϋπολογισμός, κάτι που οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν.

Η επόμενη ημέρα 

Ο Σολτς δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου ενώπιον της Μπούντεσταγκ, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, έως τα τέλη Μαρτίου. Τυπικά ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2025.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ο καγκελάριος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα: η αντιπολίτευση μπορεί να τον απομακρύνει νωρίτερα μόνο αν καταφέρει να έχει την πλειοψηφία για έναν εναλλακτικό καγκελάριο.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Γερμανίας, δήλωσε ότι δεν θα κάνει χρήση της εξουσίας του για να μπλοκάρει την προσπάθεια του Σολτς για πρόωρες εκλογές μετά την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Πώς θα κυβερνήσει ο Σολτς μέχρι τις εκλογές;

Οι Πράσινοι, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του αρχικού τρικομματικού συνασπισμού, θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να συγκεντρώσουν ad hoc υποστήριξη από άλλα κόμματα για συγκεκριμένες και μεμονωμένες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Ο Σολτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, να υποστηρίξει τα επείγοντα δημοσιονομικά μέτρα, λέγοντας ότι η δοκιμαζόμενη από την κρίση οικονομία της Γερμανίας δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί με τα χαρτοφυλάκια που κατέχουν οι τέσσερις υπουργοί του FDP στην κυβέρνηση - εκτός από τον Λίντνερ, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Παιδείας.

Ο Γιοργκ Κούκις, σύμμαχος του Σολτς, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης της Goldman Sachs και νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έχει επιλεγεί για να αντικαταστήσει τον Λίντνερ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Κούκις αναμένεται να διοριστεί την Πέμπτη, αμέσως μετά την επισημοποίηση της αποπομπής Λίντνερ.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται επίσημα οι επικύρωση της απόφασης Σολτς για αποπομπή του Κρίστιαν Λίντνερ, όπως και οι τυπική επικύρωση της παραίτησης των υπόλοιπων υπουργών των Φιλελευθέρων.

Ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση με τον Σολτς, ο οποίος του ζήτησε στήριξη. Ταυτόχρονα ο ίδιος ανακοίνωσε και την αποχώρησή του από το κόμμα των Φιλελεύθερων.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης 

Από την πλευρά του, ο Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας από το Βερολίνο πιέζει τον Σολτς να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης και όχι στα μέσα Ιανουαρίου. «Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» διεμήνυσε με δηλώσεις του, θέλοντας να επισπεύσει την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες, δεδομένου ότι το κόμμα του είναι σταθερά πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος καγκελάριος, σημειώνει η DW. 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε τώρα τις πρόωρες εκλογές» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί τους επόμενους μήνες να πορευθεί με μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κρίσιμος ο ρόλος του Σταϊνμάιερ 

Από χθες βρίσκονται επίσης διαρκώς σε εξέλιξη διαδοχικές συναντήσεις και στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον ρόλο του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τους επόμενους μήνες να κρίνεται καθοριστικός για τη διασφάλιση της κρατικής συνέχειας και ενότητας, ναφέρει η DW. 

Μιλώντας εκτάκτως από την Προεδρία το πρωί της Πέμπτης τόνισε ότι στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία είναι σπάνιο φαινόμενο η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όμως, όπως τόνισε, το γερμανικό Σύνταγμα έχει σχετικές πρόνοιες και δίνει θεσμικές λύσεις. «Δεν είναι το τέλος του κόσμου», όπως είπε καλώντας σε ψυχραιμία για τα επόμενα βήματα και παραπέμποντας στο Σύνταγμα.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για τακτικισμούς και αψιμαχίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει κανένα κόμμα. Είναι η ώρα για «λογική και υπευθυνότητα». Ζήτησε μάλιστα από όλες τις πλευρές «να επιδείξουν υπευθυνότητα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters