Για διάστημα έως και εννέα ημερών μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός σε επιφάνειες όπως στα πόμολα ή σε στύλους λεωφορείων ή τρένων αναφέρουν επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν πως ο νέος αυτός ιός μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές από τη γρίπη.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο τους στο Journal of Hospital Infection οι γιατροί Günter Kampf, Daniel Todt, Stephanie Pfaender, Eike Steinmann αναφέρονται στην ικανότητα του κορονοϊού να επιβιώνει σε πολυσύχναστες επιφάνειες παρατείνοντας έτσι την διάρκεια ζωής του.
«Στα νοσοκομεία π.χ. μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβίρισματος των ασθενών, στα μεταλλικά πλαίσια των κρεβατιών τους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλα», λέει ο καθηγητής Γκύντερ Καμπφ του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald.
«Οι χαμηλές θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κορονοϊών», συμπληρώνει. Για να δώσουμε ένα δείγμα σύγκρισης οι κοινοί ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες και να μολύνουν άλλα άτομα από ένα έως δύο 24ωρα.
Ο νέος κορονοϊός έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο άνω των χιλίων ατόμων, όταν η επιδημία του SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους το 2003. Και οι δύο κορονοϊοί πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία.
Όπως λέει ο καθηγητής Καμπφ, ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας παίζει ρόλο η πρόληψη. Για την καθηγήτρια και επικεφαλής ττου τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, Άικε Στάινμαν, η οποία συνυπογράφει την έρευνα, «η έγκαιρη δημοσίευση αυτών των επαληθευμένων επιστημονικών δεδομένων υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν η καλύτερη προσέγγιση για να είναι διαθέσιμες με μια ματιά όλες οι πληροφορίες».
Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι απολυμαντικά και λευκαντικά που περιέχουν αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υποχλωριώδες νάτριο είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της απειλής του κορωνοϊού, αφού όταν χρησιμοποιούνται σε κατάλληλα διαλύματα μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν παντελώς τα παθογόνα σωματίδια. «Κατά κανόνα, αυτά αρκούν για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης», λέει ο δρ Κεμπφ. Και συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον νέο κορωνοϊό, η πρώιμη ανάσχεση και αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσής του θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάσχεση της επιδημίας».