Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, έστειλε το Σάββατο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας ότι «ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει ο κόσμος, η Κίνα θα είναι συνεπής και σταθερή, μια δύναμη σταθερότητας».
Σύμφωνα με το CNN, η τοποθέτηση αυτή του Γουάνγκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, έρχεται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν με προσοχή τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ανησυχώντας ότι η πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει τη συνεργασία τους με την Ουάσινγκτον.
Οι ανησυχίες αυτές φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα - μια πρωτόγνωρη απειλή για πολλούς στην Ευρώπη, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται στην Ουκρανία.
Η χρονική συγκυρία των σχολίων του Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον Γουάνγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Ευρώπη καθώς το Πεκίνο αγωνίζεται να αποκαταστήσει τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις Βρυξέλλες - μια προσπάθεια που γίνεται πιο επιτακτική λόγω των εγχώριων οικονομικών αγώνων του και των συνεχιζόμενων προστριβών με τις ΗΠΑ.
Ο «παράγοντας Τραμπ»
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι εμφανείς προσπάθειες του Γουάνγκ να μειώσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τη θέση της Κίνας σε σχέση με τον πόλεμο μπορεί να έχουν μικρό αντίκτυπο εντός της ΕΕ.
Η Ευρώπη των 27 εξετάζει μια σειρά από μέτρα που θα το βοηθήσουν να «απελευθερώσει» τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα, να διασφαλίσει κρίσιμες τεχνολογίες και να προστατεύσει την αγορά του από αυτό που θεωρεί ως ορισμένα τεχνητά φθηνά κινεζικά προϊόντα. Το Πεκίνο θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική επηρεάζεται υπερβολικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γουάνγκ μπορεί να δει μεγαλύτερη επιτυχία στη σταθεροποίηση των σχέσεων με μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς - και εκείνα που κοιτάζουν με αβεβαιότητα τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με παρατηρητές.
Στις ευρωπαϊκές συναντήσεις του, ο Γουάνγκ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παράγοντα Τραμπ, για να επισημάνει ότι η πλήρης συμπαράταξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών χωρών.
Ως πρόεδρος, ο Τραμπ όχι μόνο εξέφρασε σκεπτικισμό για το σύστημα συμμαχιών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά αξιοποίησε τους δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, προκαλώντας αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα από την Ευρώπη.