Η απότομη κλιμάκωση των στρατιωτικών κινήσεων της Βόρειας Κορέας σήμερα Τετάρτη, με την εκτόξευση πολλών πυραύλων, ένας εκ των οποίων πλησίασε τις νοτιοκορεατικές ακτές, ξάφνιασε πολλούς.
Η ένταση αυξάνεται, την ώρα που ΗΠΑ και Νότια Κορέα διεξάγουν κοινές ασκήσεις ευρείας κλίμακας. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι, πέραν των ασκήσεων, για τους οποίους η Βόρεια Κορέα επιταχύνει και επεκτείνει τις στρατιωτικές δοκιμές της.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, πρώτον, θα μπορούσε απλά να είναι η κατάλληλη στιγμή μετά τα γεγονότα των τελευταίων ετών, με τον Κιμ να ανακηρύσσει τη νίκη κατά του κορονοϊού τον Αύγουστο και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει επικεντρωθεί σε επίδειξη ενότητας με τη Νότια Κορέα.
«Δεν μπόρεσαν να κάνουν δοκιμές για αρκετά χρόνια, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, οπότε αναμένω από τους μηχανικούς και τους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας να είναι πολύ πρόθυμοι να βεβαιωθούν ότι τα παιχνίδια τους θα λειτουργήσουν καλά», δήλωσε ο Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν της Νότιας Κορέας.
Ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός στα όπλα και καθηγητής στο Middlebury Institute of International Studies, στην Καλιφόρνια, ανέφερε ότι είναι επίσης φυσιολογικό για τη Βόρεια Κορέα να έχει σταματήσει τις δοκιμές κατά τη διάρκεια του θυελλώδους καλοκαιριού και να τις συνεχίζει τώρα που έχει βελτιωθεί ο καιρός το φθινόπωρο.
Όμως, ο Κιμ θα μπορούσε επίσης να στέλνει μήνυμα επιδεικνύοντας σκόπιμα το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης παγκόσμιας σύγκρουσης.
«Θέλουν να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι δεν πρέπει να τους αγνοούν, ότι υπάρχουν, και οι μηχανικοί τους εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αναπτύξουν τόσο πυρηνικά όπλα όσο και συστήματα παράδοσης», είπε ο Λάνκοφ.
Οι δεσμοί με Κίνα και Ρωσία
Επιπλέον, ο Κιμ ηγήθηκε επιθετικού προγράμματος ανάπτυξης όπλων που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσπάθειες του πατέρα και του παππού του (πρώην ηγέτες της Βόρειας Κορέας), και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο των φιλοδοξιών του.
Τον Σεπτέμβριο, η Βόρεια Κορέα ψήφισε νόμο με τον οποίο αυτοανακηρύσσεται κράτος πυρηνικών όπλων, με τον Κιμ να δεσμεύεται ότι «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τα πυρηνικά.
Ο νόμος κατέδειξε επίσης τις ελπίδες της Βόρειας Κορέας να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία, δήλωσε ο Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.
Διαβάστε ακόμη:
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 10 πυραύλους - «Πράξη εισβολής», λέει η Σεούλ
Το Κρεμλίνο προτρέπει τους Κορεάτες «να παραμείνουν ψύχραιμοι»