Γιατί οι χώρες της Δύσης διαφωνούν για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία
AP
AP

Γιατί οι χώρες της Δύσης διαφωνούν για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία

Η αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας 50 χωρών στο Ραμστάιν της Γερμανίας, την ώρα που οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται.

Πλέον, έχει φουντώσει η συζήτηση για την αποστολή και δυτικών αρμάτων μάχης στον ουκρανικό στρατό, ένα θέμα που μέχρι πρότινος θεωρείτο «ταμπού».

Τα δυτικά άρματα μάχης θεωρούνται ιδανικά για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία, η οποία κινητοποίησε 150.000 άνδρες για τη νέα της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Όπως τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times», δυτικά άρματα μάχης, όπως τα αμερικανικά M1 Abrams, τα βρετανικά Challenger 2 ή τα γερμανικά Leopard 2 θα παρείχαν στον ουκρανικό στρατό επιπλέον δύναμη πυρός για να διασπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, πριν το κάνει η Μόσχα.

Γιατί το Leopard βρίσκεται στην κορυφή της ουκρανικής λίστας

To γερμανικό Leopard έχει παρόμοιες δυνατότητες με το Abrams και το Challenger, αλλά παρουσιάζει και κάποια πλεονεκτήματα, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα. Είναι ελαφρύτερο και πιο «εύκολο» στην κατανάλωση καυσίμου από το αμερικανικό άρμα μάχης και θεωρείται πιο αξιόπιστο από το Challenger.

Αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαθεσιμότητά του, καθώς 13 ευρωπαϊκοί στρατοί είναι εξοπλισμένοι με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, η Ευρώπη διαθέτει περίπου 2.000 Leopard 2, χωρίς πάντως να είναι σαφές πόσα εξ αυτών είναι ετοιμοπόλεμα και πόσα χρειάζονται εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης.

Οι δισταγμοί για τα τανκς

Πάντως, οι Δυτικοί παρότι έχουν στείλει και συνεχίζουν να στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία (Bradley και Strykers οι Αμερικανοί, Marders οι Γερμανοί), εμφανίζονται διστακτικοί για την αποστολή τανκς.

Οι Αμερικανοί έχουν πει ότι δεν θα στείλουν Abrams στην Ουκρανία γιατί δεν ενδείκνυται η χρήση τους στο ουκρανικό έδαφος, ενώ οι Γερμανοί θεωρούν ότι η αποστολή Leopard θα έκανε την Ρωσία να δει μια τέτοια κίνηση ως κλιμάκωση, που θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε ανοιχτή σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Γέρμακ: Η Ουκρανία θα λάβει τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται

Γερμανός ΥΠΑΜ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την παράδοση Leopard στην Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Εκτός από νέα όπλα, η Ουκρανία χρειάζεται πυρομαχικά και εκπαίδευση

Αμερικανός ΥΠΑΜ: Η Γερμανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και θα είναι και στο μέλλον