Γκιουλέρ: «Όχι» στην ευρωπαϊκή άμυνα - Δεν δέχομαι η Τουρκία να θεωρείται αναξιόπιστη

Γκιουλέρ: «Όχι» στην ευρωπαϊκή άμυνα - Δεν δέχομαι η Τουρκία να θεωρείται αναξιόπιστη

«Δεν δέχομαι να θεωρείται αναξιόπιστη χώρα μέσα στο ΝΑΤΟ» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στο Politico, για τη στάση που κρατάει η χώρα του απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico ο Γκιουλέρ  ανέφερε ότι «τριάντα δύο χώρες υπάρχουν μέσα στη Συμμαχία, και είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θέσεις, και δεν μπορεί να υπάρχει η προσδοκία όλοι να συμφωνούν σε όλα», απαντώντας με έμμεσο τρόπο στις αιτιάσεις των συμμάχων της για τις σχέσεις που έχει με τη Ρωσία, καθώς διατηρεί στενές αμυντικές σχέσεις και να έχει υπογράψει ενεργειακή συμφωνία.  

Για την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, ο Γκιουλέρ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα προκαλέσει ζημιά στην ενότητα του ΝΑΤΟ. Επέμεινε ότι παρά τις επιμέρους ανησυχίες, η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. 

Το Politico παρατηρεί ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την προσεκτικά πράξη εξισορροπητική του να ανήκει στο ΝΑΤΟ, να θερμαίνει τους δεσμούς με τη Ρωσία και να είναι κατά κάποιο τρόπο σύμμαχος της Ουκρανίας, καθώς η Βορειοατλαντική συμμαχία προετοιμάζει μια επίδειξη ενότητας στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα. 

Υπενθυμίζει ακόμα ότι μαζί με την Ουγγαρία έχει τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ είναι επίσης μέλη της ΕΕ, ενώ η Τουρκία δεν είναι. Διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία, εκτός από τις ΗΠΑ, και έχει τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας - όπως το να έχει αναπτυχθεί στρατιωτικά στη Συρία και να εισβάλει συχνά στο Ιράκ για να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές.

Η Τουρκία διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα και αντιστέκεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν εγκριθεί από τους περισσότερους εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο Γκιουλέρ, ωστόσο, χαρακτήρισε τη στάση της Άγκυρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία «ισορροπημένη και ενεργή ... στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία και του θετικού διαλόγου με τη Ρωσία».

«Μέχρι σήμερα, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που κατάφερε να φέρει κοντά τις δύο πλευρές του πολέμου σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών στην Τουρκία έχει αυξηθεί σε 1.363 από μόλις 177 το 2022. Για πολλούς από τους Συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, μοιάζει με μια προσπάθεια παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων

 

Διαβάστε Περισσότερα