Guardian: Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη
AP Photo/Darko Bandic
AP Photo/Darko Bandic

Guardian: Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη, δίχως, ωστόσο, να εκπλήσσονται από την ένταση των φαινομένων.

«Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι επιστήμονες με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Τζόις Κιμουτάι, του Ινστιτούτου Γκράνθαμ του Imperial College του Λονδίνου. Είπε ότι οι θάνατοι και οι ζημιές σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη ανέδειξαν «πόσο ανεπαρκώς προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για τέτοιες πλημμύρες».

Μέχρι στιγμής, από το πέρασμα των πλημμυρών από την Αυστρία έως τη Ρουμανία, έχουν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί κτίρια, έχουν επίσης επηρεαστεί περισσότερα από ένα εκατ. άνθρωποι.

Τα παραπάνω αναφέρει το βρετανικό ΜΜΕ Guardian, σύμφωνα με το οποίο, οι επιστήμονες είναι προσεκτικοί όταν αποδίδουν ακραίες βροχοπτώσεις στην ανθρώπινη επιρροή, επειδή τόσοι πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τον κύκλο του νερού.

Αν και είναι γνωστό ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, το αν θα εκδηλωθούν βίαιες βροχοπτώσεις εξαρτάται επίσης από το πόσο νερό είναι διαθέσιμο για να πέσει.

Στην Πολωνία, οι πλημμύρες κατέρρευσαν μια γέφυρα και παρέσυραν σπίτια, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην Τσεχική Δημοκρατία, ελικόπτερα διέσωσαν εγκλωβισμένους πολίτες από την άνοδο των υδάτων. Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης φέρεται να έχασε τη ζωή του στις προσπάθειες διάσωσης.

Στη Βιέννη, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη για τον καιρό και το κλίμα από το 2005, η βροχή πλημμύρισε έναν αυτοκινητόδρομο και έκλεισε γραμμές του μετρό.

Επιστήμονες, ειδικοί για το κλίμα, λένε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι το μέγεθος αυτής της κακοκαιρίας εγείρει σοβαρό προβληματισμό. «Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη ήταν αυτό που ακριβώς αναμέναμε» είπε η Τζόις Κιμούται, ερευνήτρια του ινστιτούτου Grantham Institute – Climate Change στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου.

Όπως υπογράμμισε, οι θάνατοι και οι καταστροφές στην Ευρώπη καταδεικνύουν όχι μόνο τις κακές υποδομές αλλά και το έλλειμμα όσον αφορά στην επαρκή προετοιμασία απέναντι σε τέτοιου μεγέθους πλημμύρες. Στο μεταξύ, οι επιστήμονες φροντίζουν να είναι προσεκτικοί όταν πρόκειται να μιλήσουν για ανθρώπινη παρέμβαση καθώς πολλοί είναι παράγοντες εκείνοι που καθορίζουν τον κύκλο του νερού. 

 Επιστήμονας στο ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης, η Σόνια Σενεβιράτνε, είπε ότι οι αναλύσεις από την κεντρική Ευρώπη για τις πλημμύρες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα νερού προήλθε από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, περιοχές όπου έχει ανέβει η θερμοκρασία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, συνέπεια της ανθρώπινης παρέμβασης, κάτι που έχει οδηγήσει στην εξάτμιση του νερού. 

«Κατά μέσο όρο, η ένταση των βροχοπτώσεων αυξάνεται κατά 7% για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε η επιστήμων. «Τώρα έχουμε 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων είναι κατά 8% αυξημένα» πρόσθεσε.

Πιο έντονες από το 1950 οι εκρήξεις βροχοπτώσεων

Όπως αναφέρει το βρετανικό Guardian, τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών δείχνουν ότι οι εκρήξεις βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει πιο έντονες στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το 1950.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες εξαρτάται από το πόσο καλά οι κοινότητες προετοιμάζονται για τη βροχή και ανταποκρίνονται στις επιπτώσεις της. Οι επιστήμονες έχουν παροτρύνει τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, πιο ανθεκτικών υποδομών και προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

«Είναι σαφές ότι ακόμη και οι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Grantham. «Όσο ο κόσμος καίει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, οι έντονες βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εντείνονται, καθιστώντας τον πλανήτη μας ένα πιο επικίνδυνο και ακριβό μέρος για να ζει κανείς».

 

Διαβάστε Περισσότερα