Σε αντίθεση με 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν απελάσει περισσότερους από 200 Ρώσους διπλωμάτες, ως αντίποινα για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία έχουν τελειώσει, ωστόσο υπάρχει επιφυλακτικότητα για περαιτέρω ενέργειες. Όπως είχε δηλώσει η Τρας, «χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για την ασφάλεια στην Ευρώπη βασισμένη στην ανθεκτικότητα, την άμυνα και την αποτροπή»
Ορισμένοι διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο θα οδηγήσουν μόνο σε απελάσεις από μια ήδη απογυμνωμένη πρεσβεία της Μόσχας.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, υποστηρίζει ότι εάν ο Καναδάς απέλαυνε Ρώσους, η Μόσχα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα.
Τις τελευταίες επτά ημέρες η Πολωνία απέλασε 45 Ρώσους διπλωμάτες, η Γερμανία 40, η Γαλλία 35, η Σλοβενία 33, η Ιταλία 30, η Ισπανία 25, το Βέλγιο 21, η Ολλανδία 17, η Δανία 15, η Λετονία 13, η Ελλάδα 12, η Πορτογαλία 10, η Εσθονία 7, η Ιρλανδία τέσσερα, η Σουηδία τρία, η Τσεχία ένα και το Λουξεμβούργο ένα. Η Λιθουανία είπε ότι απελαύνει τον Ρώσο πρεσβευτή.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε ότι ήθελε να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση, αλλά δεσμεύτηκε να λάβει αντίμετρα. Ο Γκρούσκο είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που διακόπτουν το έργο των Ρώσων διπλωματών βλάπτουν τα δικά τους συμφέροντα.