Ο πλανήτης μόλις πέρασε μια αξιοσημείωτη εμπειρία. Βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, κατά το χρονικό διάστημα 3-10 Ιουλίου. Και οι μετεωρολόγοι λένε ότι έρχονται κι άλλα, πολύ χειρότερα, τονίζει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Η εκτόξευση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη ζώνη ισχυρών ανέμων που αιωρούνται ψηλά πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.
Έχει εκδοθεί κόκκινος συναγερμός σε όλη την Ευρώπη -πυρκαγιές μαίνονται στην Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής και στη Ναβάρα της Ισπανίας- ενώ τουριστική μέρη, όπως η Ακρόπολη έχουν κλείσει καθώς οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου, γράφει το βρετανικό μέσο.
Η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα με όργανα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.
Μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνει ο Guardian.
«Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας, για το Met Office.
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αν το συγκεκριμένο όριο ξεπεραστεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Τετάρτη, νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη
Πώς μπορούν οι πόλεις να προσαρμοστούν στους καύσωνες
Καύσωνας στην Ιταλία: Πόλεις πιο ζεστές και από την Αφρική
Κύπρος: Πέθανε από θερμοπληξία 90χρονος
Τουρίστες στην «Κοιλάδα του Θανάτου» για να βιώσουν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί