Guardian: Στο στόχαστρο του Πούτιν τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών
AP
AP

Guardian: Στο στόχαστρο του Πούτιν τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν στόχο για τη Ρωσία, στην προσπάθειά της να προκαλέσει πλήγμα στις υποδομές των χωρών της Δύσης, ως αντίποινα για τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian».

«"Μία φορά είναι τυχαίο"», έγραψε ο δημιουργός του Τζέιμς Μποντ. "Δύο φορές είναι σύμπτωση. Τρεις, είναι εχθρική ενέργεια". Καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι υπηρεσίες ασφαλείας αναλογίζονται τις τρεις εκρήξεις που προκάλεσαν διαρροής στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα τη Δευτέρα, μπορεί να βρουν αυτό το ρητό του Ίαν Φλέμινγκ χρήσιμο, προκειμένου να λυθούν οι απορίες τους για το ποιος ευθύνεται», γράφει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Ιρλανδός ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τζον Νότον. 

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο Πούτιν δεν συμβουλεύτηκε για την εισβολή στην Ουκρανία τον Βαλερί Γερασίμοφ, τον άνθρωπο που το 2013 είχε αναδιομορφώσει ριζικά το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα και τώρα είναι αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Γκερασίμοφ πιστεύει ο πόλεμος στη διαδικτυακή εποχή θα έπρεπε να συνδυάζει τις παραδοσιακές τακτικές με πολιτικές, οικονομικές, πληροφοριακές, ανθρωπιστικές και άλλες μη στρατιωτικές δραστηριότητες. Αυτό θα σήμαινε, για παράδειγμα, πως πριν πέσει κάποιος πυροβολισμός, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πρώτα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα εργαλεία του διαδικτύου για να παραπληροφορηθεί, μπερδευτεί και αποθαρρυνθεί ο πληθυσμός του αντιπάλου. Με αυτό τον τρόπο, δημοκρατικά κράτη θα δυσκολεύονταν να πείσουν τους πολίτες τους να πολεμήσουν.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ευθέως αντίθετη με αυτό το δόγμα. Μετά τις ρωσικές αποτυχίες, είναι πιθανό ο Πούτιν να έχει, τελικά, μιλήσει με τον Γκερασίμοφ. «Αν είναι έτσι, τότε οι συζητήσεις τους θα έχουν στραφεί γρήγορα σε θέματα όπως ο ασύμμετρος πόλεμος και ο εντοπισμός των κρίσιμων αδυναμιών των δυτικών αντιπάλων».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, που αποτελούν πλέον το νευρικό σύστημα του διαδικτυακού κόσμου μας, μπορεί να τεθούν στο στόχαστρο της Μόσχας. Υπάρχουν περίπου 475 τέτοια καλώδια που μεταφέρουν πάνω από το 95% της συνολικής κίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο, 10 εκατομμύρια δολάρια σε μεταφορές χρημάτων και τουλάχιστον 15 εκατ. οικονομικές συναλλαγές καθημερινά (χάρτη των καλωδίων μπορείτε να δείτε στο telegeographyblog).

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα καλώδια αυτά ανήκουν κυρίως σε ιδιωτικές εταιρείες και μέχρι τώρα, έχουν παραμεληθεί ή αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις. Επομένως, είναι εύκολο να υποστούν ζημιές.