H «παγιδευμένη» HSBC και η Βρετανία στη σκακιέρα Κίνας - ΗΠΑ

H «παγιδευμένη» HSBC και η Βρετανία στη σκακιέρα Κίνας - ΗΠΑ

Η σφοδρή κριτική του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεο στην Βρετανική τράπεζα HSBC για την στήριξη που προσέφερε δημόσια στην Κινεζική κυβέρνηση στην υπόθεση του Χονγκ Κονγκ αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η διαμάχη των δύο υπερδυνάμεων αφορά πολλά, αλληλοεξαρτώμενα ζητήματα και παράλληλα μήνυμα στο Λονδίνο ότι πρέπει σύντομα να διαλέξει πλευρά. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πίτερ Γουόνγκ επικεφαλής της HSBC για την Ασία υπέγραψε δήλωση την οποία προωθεί το Πεκίνο η οποία αναφέρεται στην ανάγκη να εφαρμοστεί εσωτερικός νόμος εθνικής  ασφάλειας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η εν λόγω τράπεζα αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα του πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα στο σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Η HSBC ιδρύθηκε το 1865 στο Χονγκ Κονγκ αλλά έχει την έδρα της στη Βρετανία. Περίπου το 1/3 των μετοχών ανήκει σε επενδυτές από την ημι-αυτόνομη περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών της έρχονται από τις δραστηριότητες της στην Ασία, ενώ έχει δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια σε Κινέζους επιχειρηματίες.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παραμένει υπό τον έλεγχο των βρετανικών εποπτικών αρχών δυσκολεύει τα πράγματα για το Λονδίνο. Από τη μια η Ουάσινγκτον πιέζει τον στενό της σύμμαχο να απαλλαγεί από την τεχνολογική εξάρτηση από την Κίνα και από την άλλη το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα δικά του μέσα πίεσης. 

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο Κινέζος τεχνολογικός κολοσσός Huawei θα συμμετείχε περιορισμένα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G. Την περασμένη εβδομάδα και με την πίεση από την Ουάσιγκτον να μεγαλώνει, η εφημερίδα  Telegraph ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να μειώσει τον ρόλο της Huawei στο δίκτυο 5G της Βρετανίας μετά την εμφάνιση του κορονοϊού. Μάλιστα έχει δώσει εντολή σε αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια που θα μείωναν στο μηδέν τη συμμετοχή της Κίνας στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου, έως το 2023. 

Την ίδια ώρα, ο Πομπεο δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή σταθμών και υποδομών 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω των αναφορών σχετικά με μια διαμάχη μεταξύ της Κίνας και της βρετανικής τράπεζας HSBC.

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο φέρεται να  πιέζει έντονα το Λονδίνο να μην κάνει κάποια κίνηση στο ζήτημα της Huawei με μοχλό πίεσης ένα κολοσσιαίο έργο. Το 2015 η κινεζική CGN (China’s General Nuclear Corporation) δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει κατά το ένα τρίτο το σχέδιο κατασκευής δύο αντιδραστήρων τύπου EPR στο πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C, ένα γιγαντιαίο σχέδιο ύψους 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Με φόντο τα παραπάνω, η Βρετανία θα παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των Κινέζων για μεγάλο διάστημα καθότι έχει να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ιαπωνία και με τις ΗΠΑ. Έτσι λοιπόν, όποιος και να είναι ένοικος του Λευκού Οίκου μετά τον Νοέμβριο, το σίγουρο είναι ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον...