Χαλαρώνει τα μέτρα - Ενισχύει τη λογοκρισία
Κίνα

Χαλαρώνει τα μέτρα - Ενισχύει τη λογοκρισία

Με ανάμικτα συναισθήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορονοϊού, τη στιγμή που νέες διαρροές μιλούν για εφαρμογή λογοκρισίας «έκτακτης ανάγκης».

Συγκεκριμένα, η περαιτέρω χαλάρωση της υποχρεωτικότητας των τεστ και των κανόνων της καραντίνας σε κάποιες κινεζικές πόλεις έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα ανακούφισης και ανησυχίας σήμερα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες προσμένουν τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στις εθνικές πολιτικές για τον ιό ύστερα από εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή.

Τα πιο χαλαρά μέτρα έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από εργαζόμενους, που έχουν απογοητευτεί από τρία χρόνια οικονομικά επιζήμιων περιορισμών.

Ωστόσο, προκάλεσαν άγχος σε άλλους που ξαφνικά νιώθουν πιο εκτεθειμένοι σε μια ασθένεια, την οποία οι αρχές συστηματικά χαρακτήριζαν θανατηφόρα έως αυτή την εβδομάδα. Οι ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ακόμα ανεμβολίαστοι, νιώθουν πιο ευάλωτοι.

Λογοκρισία «έκτακτης ανάγκης»

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές αρχές ετοιμάζουν νέο μπαράζ καταστολής και ελέγχου των χρηστών του διαδικτύου, όπως μεταδίδει το Guardian.

Σύμφωνα με οδηγίες που διέρρευσαν οι «αρμόδιοι ελεγκτές του διαδικτύου» έχουν εντολή να εμποδίσουν τη χρήση των VPN και να σταματήσουν όσους προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε social media που απαγορεύονται στην Κίνα.

Σύμφωνα με έναν λογαριασμό στο Twitter όπου διαδίδονται πληροφορίες σχετικά με τις διαμαρτυρίες στην Κίνα, οι αρχές της Κίνας ανησυχούν καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες προσπαθούν να παρακάμψουν το λεγόμενο «τείχος προστασίας του διαδικτύου» της Κίνας. 

Την περασμένη εβδομάδα αρκετοί χρήστες χρησιμοποιώντας VPN προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κινέζικες ειδήσεις από δίκτυα που απαγορεύονται στην Κίνα.

Σύμφωνα με τις διαρροές από την Διοίκηση του κυβερνοχώρου της Κίνας, οι αντιφράσεις ενεργοποίησαν το «επίπεδο I έκτακτης ανάγκης στο Διαδίκτυο, το υψηλότερο επίπεδο διαχείρισης περιεχομένου».

Οι διαδηλώσεις έφεραν χαλαρώσεις

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν καθώς οι πολιτικές της Κίνας για την COVID «κατέπνιξαν» τα πάντα, από την εγχώρια κατανάλωση έως την παραγωγή των εργοστασίων και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και έχουν προκαλέσει άγχος σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Η οργή για τους αυστηρότερους παγκοσμίως περιορισμούς τροφοδότησαν δεκάδες διαδηλώσεις σε πάνω από 20 πόλεις τις τελευταίες ημέρες σε μια έκφραση πολιτικής ανυπακοής, πρωτοφανούς στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τις συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικούς ντυμένους με λευκές στολές προστασίας στην Γκουανγκτζόου, σημαντικό μεταποιητικό κόμβο βόρεια του Χονγκ Κονγκ, η πόλη ήρε τα lockdowns σε τουλάχιστον επτά από τις περιοχές της.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν, που επιβλέπει τις προσπάθειες για την COVID, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί νόσηση αποδυναμώνεται -ένα μήνυμα που ευθυγραμμίζεται με ό,τι λένε υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ενώ κρατικές αρχές στις πόλεις που έχουν προχωρήσει σε άρση των lockdowns δεν ανέφεραν τις διαδηλώσεις στις ανακοινώσεις τους, αξιωματούχοι των εθνικών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι η Κίνα θα απαντήσει στις «επείγουσες ανησυχίες» που έχουν εκφράσει οι πολίτες.

Ορισμένες κοινότητες τώρα ζητούν λιγότερο συχνά τεστ και επιτρέπουν στις στενές επαφές των μολυσμένων να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με κρατικά μέσα, τα μέτρα αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων

Ελαφριά μείωση κατέγραψαν για τέταρτη διαδοχική ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα με τις υγειονομικές αρχές να κάνουν λόγο για 34.980 μολύνσεις, 4.278 με συμπτώματα της COVID-19 και 30.702 ασυμπτωματικές, που μετρούν χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, επίσης για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 327.964 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας (σ.σ. το κινεζικό υπουργείο Υγείας).

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ - ΜΠΕ