Η Χαμάς πρότεινε την Τετάρτη ένα σχέδιο εκεχειρίας 135 ημερών στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από το θύλακα και θα επιτυγχανόταν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Η πρόταση της τρομοκρατικής οργάνωσης - που έρχεται ως απάντηση στην πρόταση που εστάλη την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου - έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης διπλωματικής προσπάθειας που έχει γίνει μέχρι σήμερα για μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός και έγινε δεκτή στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το Κατάρ γνωστοποίησε ότι έλαβε, εκ μέρους της Χαμάς, μια «θετική απάντηση», με την τρομοκρατική οργάνωση να ανακοινώνει ότι έχει αποστείλει την απάντησή της, η οποία έφτασε και στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, σύμφωνα με το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Δεν υπήρξε άμεση δημόσια απάντηση από το Ισραήλ για το σχέδιο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου επικαλείται το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει μια εκεχειρία σε τρεις φάσεις, διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.
Η Χαμάς θα ανταλλάσσει τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Προβλέπει επίσης την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρούν πλήρως από τη Λωρίδα, και την ανταλλαγή των σορών.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από τις χθεσινές συναντήσεις του τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου.
Τι προβλέπει η πρόταση της Χαμάς
Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η αντιπρόταση της Χαμάς δεν απαιτεί εγγύηση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός από την αρχή, αλλά ότι ο τερματισμός του πολέμου θα πρέπει να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας πριν απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 45 ημερών, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών και οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα απελευθερώνονταν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και ανηλίκων από τις ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ θα απέσυρε επίσης τα στρατεύματά του από κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.
Σύμφωνα πάντα με την πρόταση, η εφαρμογή της δεύτερης φάσης δεν θα αρχίσει μέχρις ότου οι πλευρές ολοκληρώσουν «έμμεσες συνομιλίες για τις απαιτήσεις που απαιτούνται για τον τερματισμό των αμοιβαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επιστροφή στην πλήρη ηρεμία».
Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση των υπόλοιπων ανδρών ομήρων και «την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα σύνορα όλων των περιοχών της Λωρίδας της Γάζας».
Τέλος, η τρίτη φάση προβλέπει την ανταλλαγή των σορών. Η εκεχειρία θα αύξανε επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης κρίσιμης βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας.