Χαμάς: Στο μηδέν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
AP
AP

Χαμάς: Στο μηδέν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Η Χαμάς θέλει «ηρεμία» και μια πραγματική συμφωνία ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχο,υ θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος, δήλωσε απόψε ο Χαλίλ Αλ Χάγια, υψηλόβαθμο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Χαμάς δεν ανέστειλε, ούτε αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε ο Αλ Χάγια.

Το Κάιρο καλεί Χαμάς και Ισραήλ να δείξουν ευελιξία

Με τις διαπραγματεύσεις του Καΐρου να καταρρέουν, μετά από δύο ημέρες έντονων διπλωματικών προσπαθειών, η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τη Χαμάς και την κυβέρνηση του Ισραήλ να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να συναφθεί «το συντομότερο δυνατόν» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων. 

Όπως αναφέρει άλλωστε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι υπογράμμισε τη «σημασία» που έχει να «παροτρύνουμε τα μέρη να δείξουν ευελιξία και να κάνουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να καταλήξουν σε συμφωνία ανακωχής ώστε να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα».

Η Αίγυπτος θεωρεί πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που φιλοξένησε στο Κάιρο και δεν επέτρεψαν να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε «λεπτή φάση». 

Το Κάιρο εξέφρασε εξάλλου ανησυχία για τους «κινδύνους» της επαπειλούμενης επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Η επίθεση αυτή απειλεί τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» όλης της περιοχής, σύμφωνα με την αιγυπτιακή διπλωματία.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης ο Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε τη «σαφή θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μείζονα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και [...] απορρίπτουν κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

Η δήλωση του Καΐρου έρχεται μετά την ανακοίνωση της Χαμάς νωρίς σήμερα το πρωί ότι οι διαπραγματευτές της στις συνομιλίες αναχώρησαν για την Ντόχα, ενώ η αντιπροσωπεία του Ισραήλ αποχώρησε και εκείνη. Σύμφωνα με τους Times of Israel, πριν αποχωρήσουν από τις συνομιλίες οι διαπραγματευτές του Ισραήλ κατέθεσαν γραπτώς συγκεκριμένες αντιρρήσεις για το έγγραφο που εξέδωσε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας. 

Σημαντικό εμπόδιο 

Όπως μεταδίδει το CNN, το μεγαλύτερο «αγκάθι« στις διαπραγματεύσεις ήταν η απαίτηση της Χαμάς να συμφωνήσει το Ισραήλ σε εκεχειρία 12 εβδομάδων.

Ειδικότερα, στην πιο πρόσφατη αντιπρότασή της για κατάπαυση του πυρός τη Δευτέρα, η Χαμάς απαίτησε από το Ισραήλ να συμφωνήσει εκ των προτέρων σε μια αρχική παύση των μαχών διάρκειας 12 εβδομάδων αντί για 6 εβδομάδες - στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εκεχειρίας - δημιουργώντας ένα σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών στο CNN. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιτίθενται σθεναρά στο αίτημα για μεγαλύτερη εκεχειρία, καθώς πιστεύουν ότι δεν θα διέφερε από το να συμφωνήσουν στον ουσιαστικό τερματισμό του πολέμου, γράφει το αμερικανικό μέσο.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα να εξουδετερώσει τα τέσσερα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς που βρίσκονται στη Ράφα, νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

«Πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία να συνεχίσει τον πόλεμο για να το κάνει αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι πηγές που επικαλείται το CNN λένε ότι το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διατύπωση του τρόπου μετάβασης από την πρώτη στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, η οποία - κατά την πρόταση της Χαμάς - προέβλεπε την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

Νωρίτερα στις συνομιλίες, η Χαμάς είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων της ενδεχόμενης εκεχειρίας - συνομιλίες που θα απαιτούσαν από τα μέρη να καταλήξουν σε όρους πριν τεθεί σε ισχύ η δεύτερη φάση της εκεχειρίας, διάρκειας άλλων έξι εβδομάδων, ανέφεραν πηγές. Περιέγραψαν το νέο αίτημα της Χαμάς ως σαφή «αναστροφή».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν - σε κατ'ιδίαν συνομιλίες - ότι μια πολύμηνη κατάπαυση του πυρός θα καθιστούσε δύσκολη την επανεκκίνηση του πολέμου και την αποστολή των ισραηλινών στρατευμάτων πίσω στη Γάζα, τερματίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα τελειώσει τον πόλεμο με τη Χαμάς εάν δεν εξουδετερωθούν τα εναπομείναντα τάγματα της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Γάζα.

Παράλληλα, το Ισραήλ δεν μπορεί να δεσμευτεί σε μια εκεχειρία 12 εβδομάδων πριν απελευθερωθεί οποιοσδήποτε από τους ομήρους, δήλωσε ισραηλινή πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.   

Το αίτημα της Χαμάς φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του CNN, το οποίο αναφέρει: 

«Όλα τα μέτρα σε αυτό το [πρώτο] στάδιο, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής παύσης των αμοιβαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων, της ανακούφισης και της παροχής καταφυγίου, της απόσυρσης των δυνάμεων κ.λπ. θα συνεχιστούν στο δεύτερο στάδιο μέχρι να κηρυχθεί μια βιώσιμη ηρεμία».