Νέα αποκάλυψη «βλέπει» το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο που αφορά τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ και τη δράση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, καθώς φαίνεται ότι δεν τηρούσε τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο Πεντάγωνο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Νew Υork Τimes, ο υπουργός Άμυνας Πίτ Χέγκσεθ είχε εγκαταστήσει το Signal σε έναν υπολογιστή στο γραφείο του στο Πεντάγωνο, ώστε να μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει άμεσα μηνύματα σε έναν χώρο όπου δεν επιτρέπονται τα προσωπικά κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος.
Αυτή η κίνηση του Χέγκσεθ διευκόλυνε την ευκολότερη επικοινωνία σε ένα κτίριο όπου η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας είναι κακή και τα προσωπικά τηλέφωνα δεν επιτρέπονται σε ορισμένους χώρους. Πρώτη φορά το ανέφερε η Washington Post.
Ο υπουργός Άμυνας έχει δύο υπολογιστές στο γραφείο του, έναν για προσωπική χρήση και έναν που είναι κυβερνητικός, σύμφωνα μια πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Χέγκσεθ εγκατέστησε καλώδια στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορεί να συνδέσει έναν ιδιωτικό υπολογιστή με το Signal, σύμφωνα με ένα δεύτερο άτομο με γνώση του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο το περιοδικό The Atlantic είχε δημοσιεύσει τα ακριβή μηνύματα κειμένου που είχε στείλει ο Χέγκσεθ, παρέχοντας βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την αμερικανική επίθεση κατά των δυνάμεων Χούθι στην Υεμένη, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των επιθέσεων.
Συγκεκριμένα, το περιοδικό The Atlantic δημοσίευσε το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης που αποκαλύφθηκε κατά λάθος στον δημοσιογράφο του, όταν ομάδα του επιτελείου Τραμπ τον περιέλαβε στους συμμετέχοντες σε απόρρητη συνομιλία στο δίκτυο Signal που συζητούσε τα πολεμικά σχέδια της επίθεσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη και αφού η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε με κάθε τρόπο ότι οι επίμαχες συνομιλίες δεν περιελάμβαναν απόρρητα στρατιωτικά στοιχεία.
Σημειώνεται ότι, όλα ξεκίνησαν, όταν από λάθος προστέθηκε στην ομαδική συνομιλία στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή Signal ο συντάκτης του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, εκεί όπου ο Χέγκσεθ απέστειλε τα επίμαχα γραπτά μηνύματα. Το περιοδικό αρχικά δεν δημοσίευσε τις πλήρεις λεπτομέρειες των μηνυμάτων, λέγοντας ότι δεν ήθελε να δημοσιεύσει απόρρητες πληροφορίες. Αλλά ο Γκόλντμπεργκ δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Λευκού Οίκου, ότι λέει ψέματα, τον ώθησαν να δημοσιεύσει ολόκληρη την ανταλλαγή των μηνυμάτων.