O Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε την Τετάρτη τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων κοντά στην πόλη Χερσώνα. Δεν είναι τυχαίο πως και οι ίδιοι οι Ρώσοι κάνουν λόγο για γεγονός που αποτελεί μια «κρίσιμη καμπή» στον 8μηνο και πλέον πόλεμο.
Πάντως, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη της Χερσώνας, κρατώντας χαμηλούς τόνους.
«Μέχρι να κυματίζει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση», ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σε δήλωση στο Reuters.
Η Μόσχα κατέλαβε την πόλη στην έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και η απώλεια του ελέγχου της περιοχής θα σηματοδοτήσει μια σημαντική οπισθοχώρηση για τον Πούτιν. Γιατί όμως η περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας είναι τόσο σημαντική;
Διέξοδος προς την Κριμαία
Η περιοχή της Χερσώνας συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα προς τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, που είναι υπό ρωσική κατοχή από το 2014. Η ανακατάληψη εδαφών από τους Ουκρανούς στην περιοχή θα στερήσει από τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο, ενώ θα φέρει επίσης το ουκρανικό πυροβολικό με όπλα μεγάλου βεληνεκούς πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.
Η χερσόνησος, την προσάρτηση της οποίας ο Πούτιν θεωρεί βασικό επίτευγμα των δύο και πλέον δεκαετιών στην εξουσία του, φιλοξενεί μια τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη και τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για να τονίζει την ισχύ της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Κόμβος προμηθειών
Επιπλέον, η παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία θα κινδυνεύσει άμεσα, αν η Ουκρανία ανακαταλάβει την Χερσώνα.
Από όταν η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία, το Κίεβο εμπόδισε την παροχή νερού στην περιοχή μέσω ενός καναλιού από τον ποταμό Δνείπερο. Όταν η Ρωσία κατέλαβε εδάφη της Χερσώνας και της γειτονικής Ζαπορίζια στα ανατολικά, κινήθηκε αμέσως για να ξεμπλοκάρει το κανάλι. Η Ρωσία χρειάζεται αυτό το νερό για τον τοπικό πληθυσμό, την άρδευση των άνυδρων εδαφών της χερσονήσου και για πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό
Η περιοχή της Χερσώνας περιλαμβάνει τις εκβολές του μεγάλου ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία, και η περιφερειακή πρωτεύουσα, η πόλη Χερσώνα, βρίσκεται στη δυτική όχθη, απέναντι από το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης επαρχίας.
Είναι το μόνο μέρος όπου η Ρωσία έχει παρουσία στη δυτική όχθη του ποταμού και έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τα στρατεύματά της εκεί τους τελευταίους μήνες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό για να καταστρέψουν την ικανότητα ανεφοδιασμού της Μόσχας. Αν χάσει η Ρωσία τη μοναδική της θέση στη δυτική πλευρά του ποταμού, η Ουκρανία θα είναι καλύτερα σε θέση να επιτεθεί σε άλλες ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και να αμφισβητήσει την επιρροή της Μόσχας σε άλλα κατεχόμενα μέρη του ουκρανικού νότου, όπως τη Ζαπορίζια όπου τα ρωσικά στρατεύματα κατέχουν το γνωστό πυρηνικό εργοστάσιο.
«Η δεξιά (δυτική) όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές - για τη (Ρωσία) προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της άμυνας προς τη Ζαπορίζια, και για την (Ουκρανία) για να απελευθερώσει αυτήν την κατεύθυνση και να κόψει αυτές τις τρεις σημαντικές αρτηρίες: τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, το νερό στην Κριμαία και να ξαναπάρει τον έλεγχο του (πυρηνικού εργοστασίου)», δήλωσε ο Oλεχ Ζντάνοφ, στρατιωτικός αναλυτής.
Τεράστια συμβολική σημασία
Η πόλη της Χερσώνας είναι μέχρι σήμερα η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξης της εισβολής. Επομένως, η απώλειά της θα ήταν ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και θα έδειχνε ότι η Ρωσία -προς το παρόν- δεν κατάφερε να προχωρήσει προς τις πόλεις Μικολάιβ και Οδησσό, την κατάληψη των οποίων επιδίωκε η Μόσχα, δήλωσε ο Oλεξάντρ Μουισένκο, στρατιωτικός αναλυτής.
«Είναι σαφές ότι η απώλεια της Χερσώνας και του προγεφυρώματος της Χερσώνας θα έχει συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα αντιμετωπιστεί αρνητικά εντός της Ρωσίας», είπε.
Ο έλεγχος της Μαύρης Θάλασσας
Η περιοχή, που είχε πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου προ πολέμου, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανακατάληψή της θα βοηθήσει το Κίεβο να ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων ακτών κατά μήκος μιας θάλασσας που αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τις εξαγωγές τροφίμων στις ξένες αγορές.
Διαβάστε ακόμα:
Η Ρωσία διατάσσει αποχώρηση από την Χερσώνα
Χερσώνα: Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος