Του Γιάννη Μαντζίκου
Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ καλούν σε νέες κινητοποιήσεις λίγες μέρες μετά την μεγάλη νίκη του φιλοδημοκρατικού μπλοκ στις διαμερισματικές εκλογές και την λήξη της κατάληψης στο Πολυτεχνείο της πόλης.
Το φιλοδημοκρατικό μπλοκ ήλπιζε σε κινήσεις καλής θέλησης τόσο από το Πεκίνο όσο και από τη τοπική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στις οποίες θριάμβευσε ελέγχοντας τα 17 από τα 18 διαμερίσματα της πόλης και έχοντας σχεδόν 370 συμβούλους.
Εν τούτοις στα μέσα της εβδομάδας το Πεκίνο δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση της Κάρι Λαμ η οποία με τη σειρά της δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πολιτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών.
Οι τελευταίοι έχουν αναπτερωμενο ηθικό τόσο λόγω της μεγάλης νίκης του φιλοδημοκρατικου μπλοκ όσο της επικύρωσης της πράξης για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ από τον Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη.
Η πράξη που είχε την ομόφωνη έγκριση και από τη Γερουσία προβλέπει -μεταξύ άλλων- την επιβολή κυρώσεων εις βάρος Κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ. Κυρίως όμως, απαιτεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκτιμά κάθε χρόνο μέσω του υπουργείου Εξωτερικών την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να χορηγεί σε αυτό τα ειδικά προνόμια εμπορικών συναλλαγών που απολαμβάνει από το 1992. Βάσει του νόμου αυτού, εάν ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στη σινοβρετανική συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε τελειώνουν τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα.