Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να υποσχέθηκε στο έκτακτο διάγγελμά της προς τους Βρετανούς ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και «οι καλές ημέρες θα επιστρέψουν», όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο όχι απλώς καταγράφει καθημερινά βαριές απώλειες, αλλά βιώνει κάτι χειρότερο: Μια «κρίση ηγεσίας», όπως γράφει το Bloomberg, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο κορυφής μετά την εισαγωγή του Μπόρις Τζόνσον στο νοσοκομείο (χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως ποιος ακριβώς είναι ο λόγος) – από όπου είναι αβέβαιο πότε και πώς θα εξέλθει.
Μια ματιά στους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων της Δευτέρας, αλλά και στα πρώτα θέματα των ηλεκτρονικών Μέσων αποδεικνύει την κατάσταση και την αγωνία που επικρατεί. Πολύ περισσότερο καθώς η χώρα δεν έχει μάθει να πολεμά χωρίς να βρίσκεται στο τιμόνι της ένας ισχυρός ηγέτης (όπως αποδείχθηκε και στη διαδικασία του Brexit, όσο πρωθυπουργός ήταν η Τερέζα Μέι).
Ήδη, είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια για το ποιος θα μπορούσε, βάσει και της νομοθεσίας, να διαδεχθεί προσωρινά τον Τζόνσον και να αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού λέργου σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ντάουνινγκ Στριτ συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του εξ' αποστάσεως – αν και δεν απαντά σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αν του χορηγείται οξυγόνο...
Ντόμινικ Ράαμπ, ο αντί-Τζόνσον
Πάντως, σαφές και ντε φάκτο προβάδισμα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, στην απευκταία περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, είναι ο αναπληρωτής του και υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ο 46χρονος Ντόμινικ Ράαμπ – ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει υποβληθεί στο τεστ για τον κορονοϊό και έχει βγει αρνητικός.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο έμπιστο του Τζόνσον, που έχει παρόμοιες θέσεις και πορεία μαζί του στο μείζον θέμα του Brexit (διετέλεσε και αρμόδιος υπουργός, προτού παραιτηθεί, μη αποδεχόμενος τη συμφωνία της Μέι με την ΕΕ). Το γεγονός αυτό του έχει προσδώσει κύρος τόσο στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης όσο και στη βάση των Τόρις.
Σίγουρα, πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα για τους Βρετανούς – αν όχι ένα σοκ που θα τους αναγκάσει να συνειδητοποιήσουν (όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη) τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ενδεχομένως δε να αποτελέσει και την αφορμή που θα οδηγήσει τη χώρα, αφού ξεπεράσει την απειλή της πανδημίας, να ξαναδεί με άλλο μάτι τις πρόσφατες αποφάσεις της – ανάμεσά τους και αυτή που αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ.
Διαβάστε ακόμα:
- Ο Τζόνσον λέει πως η διάθεσή του είναι καλή και υποβάλλεται σε τεστ ρουτίνας
Φωτογραφία: ΑP