Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίστηκαν τη νύχτα, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίζει ότι ο βομβαρδισμοί «πήγαν τη Χαμάς αρκετά χρόνια πίσω». Την ίδια ώρα η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Παρόλα αυτά, οι τρομοκρατικές οργανώσεις της Γάζας συνέχισαν το μπαράζ ρουκετών προς την ισραηλινή επικράτεια υποστηρίζοντας μάλιστα ότι επλήγησαν μεταξύ άλλων και αεροπορικές βάσεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. «Οι βάσεις που στόχευαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ είναι οι Χατζόρ, Χατζερίμ, Νεβάτιμ, Τελ Νοφ, Παλμαχίμ και Ραμόν», δήλωσε η Χαμάς.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του στρατού Χιλντάι Ζιλμπερμαν διέψευσε τον ισχυρισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων της Γάζας, λέγοντας ότι το σώμα μιας ρουκέτας προσγειώθηκε μακριά από τη βάση Τελ Νόφ.
See it with your own eyes: Hamas turned a civilian structure in Gaza into a rocket launch site ready to fire rockets at Israel.
— Israel Defense Forces (@IDF) May 19, 2021
Under intl. law, a civilian structure used for military purposes is a legitimate military target.
We gave civilians time to evacuate, and then... pic.twitter.com/YJmPMv5Hnr
Κατά η διάρκεια της Τρίτης το βράδυ και το πρωί της Τετάρτης, εκτοξεύτηκαν περίπου 50 πύραυλοι και ρουκέτες προς το Ισραήλ από τη Γάζα, με 10 από αυτούς να προσγειώνονται στον Παλαιστινιακό θύλακα σύμφωνα την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστίνων υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».
Νωρίτερα την Τρίτη, το Ισραήλ άνοιξε για λίγο η διασυνοριακή διέλευση του Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η διέλευση έκλεισε και πάλι αφού δέχτηκε πυρά από Παλαιστίνιους. Δύο Ταϊλανδοί υπήκοοι που εργάζονταν σε ένα αγρόκτημα 14 χλμ. έχασαν τη ζωή τους.
Στο μεταξύ, στη διέλευση της Ράφα με την Αίγυπτο, το μόνο σημείο εισόδου στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, μια συνοδεία 15 φορτηγών με καύσιμα και 18 φορτωμένων με τρόφιμα και φάρμακα εισήλθαν στην περιοχή.
Τι ζητάει η Γαλλία
Η Γαλλία υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.
Στη διάρκεια συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Αιγυπτίου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι αποφάσισε έτσι να καταθέσει το σχέδιο απόφασης αυτό, σε συντονισμό με τους εταίρους του, προστίθεται στο κείμενο των υπηρεσιών του Μακρόν.
Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ.
Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.