Έπειτα από τις συγκλονιστικές εικόνες για τις θηριωδίες στην Μπούκα, η Γερμανία έδωσε τον τόνο σε όλη την Ευρώπη, κηρύσσοντας ανεπιθύμητα πρόσωπα 40 Ρώσους διπλωμάτες και οδηγώντας τους σε απέλαση. Η Γαλλία όπως και η Ιταλία ακολούθησαν με 30 απελάσεις, ενώ σε όλη την Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι τη Δανία και τη Σουηδία οδηγήθηκαν σε αποχώρηση πλήθος διπλωματών, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 400 άτομα.
Το μπαράζ των απελάσεων Ρώσων που είχαν διαπιστευθεί ως διπλωμάτες έχει πολύπλευρη σημασία. Πέρα από το συμβολικό κομμάτι, που αφορά τη σοβαρή διπλωματική κλιμάκωση και τον υποβιβασμό των σχέσεων του κάθε κράτους με τη Ρωσία, οι απελάσεις έχουν αμφίπλευρο νόημα. Συχνά υπό την κάλυψη διπλωματικών υπαλλήλων δεύτερης και τρίτης τάξης, κρύβονταν άνθρωποι ειδικών αποστόλων, που διακινούσαν κονδύλια, έχοντας αναπτύξει σχέσεις με ακροδεξιά στοιχεία και οργανισμούς και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.
Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου που οδήγησε στο Brexit και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 αποτέλεσαν δύο από τα βασικά παραδείγματα που οι ρωσικές απόπειρες προπαγάνδας φαίνεται να απέδωσαν καρπούς. Πέρα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που προωθούσαν σθεναρά τους υποστηρικτές του Brexit, όπως τον διαβόητο Νάιτζελ Φάρατζ, υπήρχαν καταγγελίες για άλλες παράνομες πράξεις μελών διπλωματικών αποστολών, που εναρμονίζονταν με τη δημιουργία ενός χάους, σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές.
Η προσπάθεια για ένα χάος επεκτείνονταν σε πολλές περιοχές, σπέρνοντας θεωρίες συνωμοσίας εναντίον των συμβατικών μέσων ενημέρωσης, υπό την αντίληψη πως αυτό θα ευνοούσε τα ρωσικά συμφέροντα. Με τη διπλωματική ταυτότητα, οι Ρώσοι παρενέβαιναν σε εκλογές, όπως για παράδειγμα οι επιθέσεις εναντίον της Χίλαρι Κλίντον το 2016, ενώ υπήρχαν αναφορές για χρηματισμούς ιδιωτών και απόπειρες διείσδυσης στο κρατικό μηχανισμό.
Ταυτόχρονα, η χρήση προηγμένων εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούσαν αναστάτωση, από τη διασπορά fake news μέχρι την ενίσχυση αποσταθεροποιητικών απόψεων για τους πολιτικούς αντιπάλους, μέσω λογαριασμών με πλήθος ακολούθων στα social media. Πριν από λίγα χρόνια άλλωστε αποκαλύφθηκε κέντρο των ρωσικών διαδικτυακών επιχειρήσεων κυβερνοεπιθέσεων στη Βόρεια Μακεδονία, με παρακλάδια σε Αλβανία και Κόσοβο, όπου προωθούσαν εμπρηστικά αντιμεταναστευτικά, ξενοφοβικά και ισλαμοφοβικά μηνύματα στα social media.
Οι απόψεις της Μόσχας περί πλαστογραφίας των γεγονότων της Μπούκα μέσω της «ουκρανικής και δυτικής προπαγάνδας» με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας, φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι. Οι συντονισμένες, απ’ ότι φαίνεται κινήσεις, ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στο εσωτερικό των χωρών της Ευρώπης αναμένεται να καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα στον μηχανισμό του Κρεμλίνου, δίχως ωστόσο η επιρροή του Κρεμλίνου να μπορεί να ανατραπεί τόσο άμεσα.