Του Γιάννη Μαντζίκου
Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά την απειλή του προσφυγικού για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά ξενοφοβίας με στόχο κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες.
Παρά το γεγονός ότι μετά την έναρξη του Συριακού εμφυλίου, η Τουρκία υποδέχθηκε με ανοικτές αγκαλιές» περίπου 3,000,000 πρόσφυγες εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, (500,000) χιλιάδες, οι διαθέσεις των Τούρκων έχουν αλλάξει άρδην. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα 75,000 Σύροι έχουν λάβει Τουρκική υπηκοότητα , το 2% δηλαδή όσων βρίσκονται στην χώρα.
Χαρακτηριστικά, πριν λίγες μέρες μια ανάρτηση στο λογαριασμό της αποστολής της ΕΕ στην Τουρκία που έγινε στα Αραβικά στάθηκε αφορμή για έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος AKP, οι οποίοι έβαλαν κατά της ΕΕ. Ο πρώην βουλευτής Μεχμέτ Αλγκάν με αραβικές ρίζες έσπευσε να σχολιάσει όμως ότι το γεγονός «αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της ξενοφοβίας στην χώρα».
Τους περασμένους μήνες, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Jadaliyya», πραγματοποιήθηκε μια συστηματική εκστρατεία στην Τουρκία με στόχο τους Σύρους πρόσφυγες με κύρια χαρακτηριστικά τις απελάσεις, τις «εθελοντικές μορφές επιστροφής» (δια της βίας), τις παρενοχλήσεις και ενίοτε τα πογκρόμ. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σύμφωνα με την Ένωση Σύρων Προσφύγων στην Τουρκία απελάθηκαν 4,370 και 6,160 πρόσφυγες αντίστοιχα, την ώρα που το Γραφείο Παροχής Νομικής Βοήθειας της Κωνσταντινούπολης ανέφερε οι απελάσεις ανέβηκαν 3,5 φορές το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Την ίδια ώρα περιστατικά βίας στην Κωνσταντινούπολη αυξάνονται με κατακόρυφους ρυθμούς. Τον Ιούνιο, στην γειτονία Κιουτσουκτσεκμετσέ οργισμένο πλήθος έριξε πέτρες σε σπίτια Σύρων με αφορμή φερόμενο βιασμό Τουρκάλας από Σύρο πρόσφυγα. Ανάλογη περίπτωση υπήρξε και στην γειτονία Εσενγιούρτ, στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της πόλης Μπολού αποφάσισε να κόψει τις κοινωνικές παροχές για Σύρους πρόσφυγες, ενώ ο Δήμαρχος της Κασίμπασα του ιδίου κόμματος αποφάσισε κόντρα στις επιθυμίες το δημοτικού συμβουλίου να επιτρέψει την πρόσβαση στην παραλία.
Σε μέσα ενημέρωσης αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα κυριαρχεί η άποψη ότι οι Σύροι έχουν προνομιακό καθεστώς πρόσβασης σε νοσοκομεία εις βάρος των Τούρκων, ότι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των ενοικίων.
Η αυξανόμενη «αντισυριακή» ξενοφοβία αποδεικνύεται και από μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας σύμφωνα με το οποίοι οι Τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι σε ποσοστό 67,7% εν αντιθέσει με το 54,5% το 2017. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η δυσαρέσκεια για τους Σύρους είναι σχεδόν διακομματική με χαρακτηριστική την αντίθεση ακόμα και του HDP, του φιλοκουρδικού κόμματος.
Η κοινωνική πίεση λοιπόν, σε συνδυασμό με την φοβία της Ευρώπης για ένα νέο προσφυγικό κύμα αλλά και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα στο Κουρδικό κομμάτι της Συρίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ...