Μια αυλή επάλληλων κύκλων τσαρικού τύπου λειτουργεί γύρω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και δρα κάνοντας χρήση του πλούτου που δημιουργήθηκε μετά την περεστρόικα την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της πρώην σοβιετικής, συντηρώντας τον στην εξουσία, ενώ παράλληλα δίπλα του βρίσκονται τόσο οι ανώτεροι αξιωματούχοι, οι σιλοβίκι όπως ονομάζονται, καθώς και οι πνευματικοί του προερχόμενοι είτε από την εκκλησία είτε αυτοπροσδιορίζονται ως φιλόσοφοι έχοντας τον ρόλο του καθοδηγητή.
Συνολικά αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση μετά την Κριμαία το 2014 και τις καινούριες που επιβλήθηκαν (και συνεχίζουν να επιβάλλονται) μετά την εισβολή στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να κοπεί η ροή του χρήματος που συντηρεί ένα καθεστώς και ένα Πρόεδρο ο οποίος λειτουργεί πλέον ως αυτοκράτορας αποφασίζοντας για τις τύχες μιας ολόκληρης χώρας. Στη Ρωσία παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης έχοντας εξαλείψει σε βάθος χρόνου τόσο τους ολιγάρχες που δημιουργήθηκαν επί Γιέλτσιν όσο και κάθε μορφής αντιπολίτευση. Με κυρίαρχο όπλο την προπαγάνδα έχει επαναφέρει ουσιαστικά τον τρόπο που λειτουργούσε η ενημέρωση την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης στο εσωτερικό της χώρας ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί αυτό το όπλο για την προώθηση των ρωσικών θέσεων ανά τον κόσμο, ειδικά δε στην Ευρώπη.
Οι σιλοβίκοι
Οι πιο κοντινοί και πιστοί δίπλα στον Πούτιν είναι οι σιλοβίκοι, οι άντρες της δύναμης που ακολουθούν πιστά τη γραμμή του και στηρίζουν κάθε του κίνηση. Από τον «εξαφανισμένο» υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft Ιγκόρ Σεσίν μέχρι τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας τον Αλεξάντερ Βορτνίκοφ διευθυνή της FSB, τον Σεργκέι Ναρυσκινη, διευθυντή της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (που ήρθε στο προσκήνιο μέσα από την... ιδιαίτερη συζήτηση που είχε on air με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε αυτούς προστίθενται ο Σερκέι Ιβάνοφ, που διατηρεί τη θέση του ειδικού εκπροσώπου του Πούτιν, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν και φυσικά ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, ο Β. Βολοντίν ο οποίος εμφανίζεται τελευταία να προωθεί δημοσίως της γραμμή του Ρώσου προέδρου όπως φάνηκε και με τις απειλές που εξαπέλυσε αναφορικά με τα προϊόντα που παράγει και εξάγει η χώρα.
Ο κύκλος αυτός και μια πλειάδα αξιωματούχων δηλώνει πίστη στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και μπορεί να υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αντιδράσεις στο εσωτερικό του ακόμη και για σκέψεις ανατροπής του Ρώσου Προέδρου εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο τα πρόσωπα αυτά που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ίδιο, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αντιθέτως είναι τα πρόσωπα που εμφανίζονται δίπλα του, έχουν τη δυνατότητα επαφής μαζί του και παράλληλα διαχειρίζονται ορισμένοι εξ αυτών και τις τύχες των Ολιγαρχών που αξιοποιούν ανά τον κόσμο τον πλούτου που απέκτησαν.
Οι σιλοβίκοι προκαλούν φόβο στους Ρώσους πολίτες. Σε μια μετασοβιετική Ρωσία που ακόμη δυσκολεύεται να αποβάλει λογικές που επικρατούσαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος «οι άντρες με τη δύναμη» είναι αυτή που βάζουν σε... τάξη και τους όποιους αντιφρονούντες χρησιμοποιώντας μέσα και μεθόδους της περιόδου του ψυχρού πολέμου.
Κοινό γνώρισμα τους για τους γνωρίζοντας οι σχέσεις από παλαιά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και οι επαφές τους επίσημα και ανεπίσημα με την πάλαι ποτέ υπηρεσία πληροφοριών της χώρας την KGB, όπου θήτευσε επί μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι Ολιγάρχες
Από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς έως τον Μιχαήλ Φρίντμαν και τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον γιό του αδερφού του Ιγκόρ, τον Γεννάτι Τιμτσένκο, τον Αλεξάντερ Αμπράμοφ, τον Ολέγκ Ντεριπάσκα, τον Μιχαήλ Προκόροφ, τον Αλίσερ Ουσμανόφ, και τον Τζέρμαν Χαν, καθώς και τους Βίκτορ Βεκσέλμπεργκ, Λεονίντ Μίκελσον, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, Μιχαήλ Φρίντμαν, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, Πιότρ Άβεν, Βιτάλι Μαλκίν, Νικολάι Τοκάρεφ, Αλεξέι Μορντασόφ, Κίριλ Σαμάνοφ που έχουν υποστεί κυρώσεις η λίστα των Ολιγαρχών είναι μακρά.
Περιλαμβάνει δεκάδες ονόματα που βρίσκονται υπό έλεγχο με τις ΗΠΑ κυρίως, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ να ακολουθούν, να έχουν ρίξει το βάρος στην αποκάλυψη περιουσιακών τους στοιχείων που βρίσκονται σπαρμένα ανά την υφήλιο, κρυμμένα πίσω από off shore εταιρείας αλλά και συγγενικά πρόσωπα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και πρόσωπα που απασχολούν τις διωκτικές αρχές εξ αιτίας της εμπλοκής τους και στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου που εξελίσσεται από το 2012 και μετά βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου που έχει εκπονηθεί και έχει επικυρωθεί και από τους πνευματικούς και τους γκουρού που βρίσκονται πλάι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι ολιγάρχες είναι αυτοί που επλήγησαν μέσα από τις κυρώσεις. Εμφανίσθηκαν να δυσφορούν, δύο τρεις εξ αυτών τάχθηκαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία και οι περισσότεροι δηλώνουν άγνοια για τις αποφάσεις του προέδρου όπως και αδυναμία επηρεασμού του. Εν τούτοις οι σχέσεις είναι στενές. Ζουν ζωές που οφείλονται στην εύνοιά του και όπως υποστηρίζουν υπηρεσίες των δυτικών χωρών είναι αυτοί που κινούν και μέρος του πλούτου που φέρεται να διαθέτει ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο οποίος δεν είναι αμελητέος.
Οι σχέσεις τους είναι αμφίδρομες, ο πλούτος τους προέρχεται από την εύνοια του Πούτιν ο οποίος συνηθίζει να προχωρεί σε σχετικές υπενθυμίσεις. Από την άλλη όμως και ο όποιος πλούτος φέρεται να υπάρχει στη διάθεση του Ρώσου προέδρου προέρχεται από τους ολιγάρχες. Είναι αυτοί οι οποίοι κινούν το χρήμα διεθνώς και είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα απόκρυψής του. Επίσης μέσω του πλούτου τους συντηρούν το καθεστώς Πούτιν, τις εσωτερικές και τις διεθνείς... σχέσεις που ο ίδιος διατηρεί.
Αν και από τις κυρώσεις που χουν επιβληθεί προς το παρόν το πλήγμα δεν είναι σε βαθμό μεγάλο εν τούτοις τα πλήγματα που δέχονται είναι ισχυρά. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν, οι ίδιοι τα αεροσκάφη και τα κότερα τους, τις χώρες της Δύσης που είχαν επιλέξει να ζουν. Βέβαια έχουν μείνει περιοχές όπως το Ντουμπάι όπου συγκεντρώνοντα κατά διαστήματα την παρούσα περίοδο με ορισμένους να συζητούν τις εξελίξεις και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος τους.
Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και οι ηγέτες της Δύσης εμφανίζονται να εκτιμούν πως με τις σε βάρος τους κυρώσεις και πιέσεις ενδέχεται, το προσεχές διάστημα, να αρχίσουν και οι ίδιοι να πιέζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξεπερνώντας τις απειλές του. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να κλείσουν οι κάνουλες και να σταματήσει η ροή του χρήματος από αφανείς δραστηριότητες, κάτι που έχουν αναλάβει οι ειδικές μονάδες που σύστησαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πνευματικοί και οι... γκουρού του Πούτιν
Τελευταίοι άλλα ενδεχομένως και οι πιο σημαντικοί στην αυλή του Πούτιν εμφανίζονται οι πνευματικοί του (εκπρόσωποι της ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας) και οι καθοδηγητές του εμφανίζονται ως... φιλόσοφοι αναλύοντας τον ευρασιανισμό και την ιδεολογική γραμμή της αυτοκρατορικής Μεγάλη Ρωσίας που έχει ενστερνιστεί ο Ρώσος πρόεδρος), οι οποίοι τον επηρεάζουν περισσότερο από τον καθένα.
Από τον Πατριάχη Κύριλλο που εμφανίσθηκε να «ευλογεί» την εισβολή και τον επικεφαλής της Μονής Σρετένσκι στην πλατεία Λουμπιάνκα της Μόσχας Τύχων Σεβκούνωφ (την οποία τίμησε πέρσι και η Σερβική εκκλησία) μέχρι τον Κονσταντίν Μαλοφέεβ και τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο κύκλος αυτός καθορίζει τη ρητορική κυρίως όμως τον σχεδιασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας επενδύσει στην ορθόδοξη συμμαχία και στον ευρωασιανισμό.
Όσα έχει δηλώσει από το 2013, δείχνουν τον ισχυρό επηρεασμό του από τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία σημειωτέον τυγχάνουν ιδιαίτερης αποδοχής σε μερίδα πολιτών χωρών μελών της Ευρώπης είτε μέσω αυτών που προέρχονται από την εκκλησία της Ρωσίας είτε μέσω των ακραίων καθοδηγητών που εμφανίζουν τάσεις που παραπέμπουν σε ακροδεξιές οργανώσεις.
Θεωρείται βέβαιο και από τις ομιλίες του Ρώσου προέδρου πως εκεί εδράζεται η λογική του ρωσικού ολοκληρωτισμού και του λεγόμενου «ζωτικού χώρου» που παραπέμπει στη χιτλερική Γερμανία.
Οι επάλληλοι κύκλοι αυτής της αυλής αποτελούν το στήριγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, τους ιδεολογικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές και τους οικονομικούς του σπόνσορες που συντηρούν μια... αυτοκρατορία που επέλεξε αυτή την περίοδο να επιτεθεί στον πολιτισμένο κόσμο και τη Δημοκρατία. Τα ονόματα που ερευνώνται είναι πολλά και όπως αναφέρουν πληροφορίες προστίθενται διαρκώς νέα κατόπιν διασταυρώσεων που γίνονται.
Η δυσκολία στο εγχείρημα αυτό δεν είναι μικρή και μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ που συγκεντρώνει τους φακέλους έχει εισηγηθεί αύξηση του προσωπικού που απαρτίζει την ειδική ομάδα προκείμενου να τρέξουν γρηγορότερα οι κυρώσεις. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ πιέζουν για τη λήψη μέτρων ενώ η ΕΕ πιέζεται και από τη στάση που επιδεικνύει η Βρετανία, η οποία μόλις προχθές ανακοίνωσε πως στο στόχαστρο μπαίνουν Ρώσοι ολιγάρχες και επιχειρηματίες που προωθούν τη Ρωσική προπαγάνδα μέσα από το διαδίκτυο, μέσα ενημέρωσης και άλλες διαδικασίες.